ZA razliku od Opšte bolnice u Požarevcu u kojoj nema manjka medicinskih kadrova, u Domu zdravlja situacija je skoro dramatična, jer je broj lekara za tri godine sa 110 pao na šezdeset i tri! Ova ustanova obuhvata ogranak u Kostolcu, Medicinu rada i ambulante u osam seoskih naselja, i svuda je prisutan manjak lekara.

Prema rečima Dragana Rakića, direktora Doma zdravlja Požarevac, neophodna su nova zapošljavanja, jer pokrivaju područje sa više od 60.000 stanovnika, od čega je 12.000 dece i studenta.

Pročitajte još: Zabranjen rad rendgena u Požarevcu

- Ja sam dužnost preuzeo 2015. godine i tada sam u Domu zdravlja Požarevac zatekao 110 lekara. Taj broj bio je prihvatljiv, ali je do danas pao na svega 63, jer su neki otišli u penziju ili u inostranstvo - kaže Rakić. U Kostolcu radi samo osam lekara, a pet ih nedostaje, jer je na njih upućeno 25.500 osiguranika. Tu je i oko 3.000 radnika u elektranama i na kopovima, kao i još hiljadu pristiglih sa strane, iz “Goše” i “Obilića”, koji su angažovani kao izvođači radova u TE Kostolac.

- Sa lekarima kuburi i Hitna pomoć, koja ima osam lekara - po četvoro na neodređeno i na specijalizaciji. To je malo i po važećim normativima koji dozvoljavaju 12 lekara, jer treba da ih bude bar 17-18 - kaže Rakić.

Problem je i u Medicini rada, u kojoj je zaposleno osam lekara, a treba da ih bude dvostruko više, ali i u seoskim ambulantama. Ranije je jedan lekar tri dana radio u jednom selu, a dva u drugom, a danas kod njih dolazi samo jednom nedeljno.

Pročitajte još: INCIDENT U POŽAREVAČKOM DOMU ZDRAVLjA: Pacijent glavom udario lekara, pa pobegao


Dragan Rakić

Međutim, manjka lekara nema samo u zdravstvenim ustanovama, već i na evidenciji Službe zapošljavanja. - Čak i kada bi nam sada dozvolili da primimo deset lekara, ne bismo mogli da popunimo taj broj, jer ih nema na tržištu rada. Mnogi odlaze na rad u inostranstvo, pa danas na evidenciji požarevačke Službe zapošljavanja na posao čekaju samo četiri lekara - kaže Rakić.

U Opštoj bolnici u Požarevcu situacija je znatno bolja, jer tamo medicinski kadrovi ne nedostaju.

- Mi trenutno imamo 170 lekara i 50 medicinskih sestara, tako da manjka kadrova nema. Situacija je znatno poboljšana prošle godine, kad smo na neodređeno primili 80 ljudi, tako da smo kadrovski potpuno pokriveni - kaže Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice.


DVA LEKARA

NEDAVNO je obavljen razgovor predstavnika Gradske opštine Kostolac i Ministarstva zdravlja, u vezi s manjkom lekara u Kostolcu. Iako je i dalje na snazi zabrana zapošljavanja u javnim službama, dogovoreno je da se uskoro nađe način za angažovanje bar još dva lekara.


OBEZBEĐENjE PLATA

- NEKE lekare sami plaćamo novcem koji obezbedimo sistematskim pregledima i izdavanjem lekarskih uverenja. Za bruto-zaradu jednog lekara izdvajamo 140.000 dinara mesečno, a takvih imamo 11. Računajući i plaćanja onih koji su angažovani po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, to nam je mesečni izdatak od oko tri miliona dinara - kaže Rakić.