REKONSTRUKCIJA vrelovoda, koju obavljaju radnici JKP "Novosadska toplana", zbog obima radova, retko prolazi neprimećeno, ali, najnoviju, koja se radi u Bulevaru oslobođenja, kod Futoške pijace, primetili su sigurno svi Novosađani.

Pročitajte još: Novi Sad: Gradilišta u nekoliko naselja

Na ovoj, najfrektventnijoj saobraćajnici, kako objašnjavaju u "Toplani", radi se na rekonstrukciji i izgradnji 550 metara trase vrelovoda, od ugla Bulevara sa Ulicom Novosaskog sajma, pa preko Futoške ulice.

- Na snazi je privremena izmena režima saobraćaja u zoni raskrsnice Bulevara oslobođenja i Futoške ulice - navode u "Toplani". - S obzirom na to da su se stekli uslovi da se dinamika radova ubrza, prognoze su da bi celokupan posao mogao da bude završen do polovine jula, a ne do 25. avgusta, kako je bilo planirano.

U "Toplani", takođe, ističu kako ovo nije jedino gradilište. Radi se i na rekonstrukciji vrelovodne mreže na Podbari, u bloku ulica Žarka Vasiljevića, Stevana Milovanova, Trga republike i Šumadijske ulice.

Pročitajte još: Novi Sad: Fasade i krovovi u novom ruhu

- Na tom delu rekonstruišemo 920 metara vrelovoda starijeg od 30 godina, i planiramo da zamenimo 1.840 metara cevi - jasni su u "Toplani". - S obzirom na to da govorimo o gusto naseljenom delu grada sa velikim brojem jednosmernih ulica i veoma frekventnim saobraćajem, radovi se obavljaju u etapama. Rok za završetak celokupnih radova je 22. avgust, dok se sada, u prvoj fazi, radi na Trgu republike i u Ulici Žarka Vasiljevića, do raskrsnice sa Stevana Milovanova.

Izmenjen režim saobraćaja

U Novom naselju radi se rekonstrukcija trocevnog vrelovoda, i to na dve lokacije. Rekonstrukcija 360 metara vrelovoda na potezu od Bulevara kneza Miloša kod broja 13 prema Ulici Stanoja Stanojevića teku planiranom dinamikom i na ovoj deonici biće zamenjeno 1.080 metara cevi.

- Počeli smo prošle nedelje i radove na sanaciji 850 metara vrelovoda u Ulici Mileve Marić, prilikom čega će biti zamenjeno 2.550 metara cevi - navode u "Toplani". - Za drugu polovinu jula planiramo i početak rekonstrukcije vrelovoda u Bulevaru cara Lazara, u delu od ugla sa Bulevarom oslobođenja i preko Fruškogorske ulice, kao i u samom centru grada, tačnije na deonici od Modene, preko Ulice Žarka Zrenjanina i Stražilovske, sve do Radničke ulice.

BLAGAJNA

SVI radovi u 2018. finansiraju se iz sopstvenih sredstava "Toplane". Za te poslove opredeljeno je 1,7 milijardi dinara. Novosadska toplana nije korisnik ni tekućih, ni kapitalnih subvencija Grada Novog Sada.

KLINIČKI CENTAR I "KINESKA ČETVRT"

IZ "Toplane" najavljuju i izgradnju vrelovoda i vrelovodnih priključaka za delove KCV koji nisu na sistemu daljinskog grejanja novosadske toplane, ali i učešće u projektu "Novi Sad 2021 - evropska prestonica kulture", u okviru kog će realizovati projekat izgradnje vrelovodne mreže i priključaka za "Kinesku četvrt".