U mačvanskom selu Lipolistu ružari proizvedu više od milion sadnica godišnje, od čega 600.000 plasiraju na strano tržište. Ovo je u ponedeljak rečeno na konferenciji za medije sazvanoj povodom početka privredno-turističke manifestacije "Ruže Lipolista", koja startuje danas u podne u šabačkom muzeju.

- Ruže su u punom cvetu, mi u Lipolistu smo spremni, rasadnici su otvoreni za posete, tako da nam je samo ostalo da primimo goste. Godina je izuzetno pogodna za ruže i možemo očekivati izuzetan festival sa bogatom "žetvom" na ukupno 30 hektara - kaže Milan Topalović, jedan od najvećih lipolištanskih uzgajivača.

Takođe veliki proizvođač ruža, Milan Marinković istakao je da ružari veliku zahvalnost duguju medijima. Zbog toga je festivalski organizacioni odbor ove godine tradicionalnu nagradu "Prsten prijateljstva" dodelio novinarki iz Amerike Džoan Mekvini Mitrić.

- Mi dugujemo mnogo novinarima za dugogodišnju promociju festivala. A gospođa Džoan Mekvini Mitrić pisala je o Mačvi, Lipolistu, Srbiji, i u domaćoj i u stranoj štampi. Njen suprug je iz našeg sela, a tu su i njeni koreni. Posebno se istakla lobirajući za Srbe u NATO kampanji, i ovo je naš način da joj zahvalimo - rekao je Marinković.


PROČITAJTE I: "Skockani" za jednu crvenu


Prvi put ove godine, u festival se uključio i šabački Narodni muzej, izložbom pod nazivom "Mirisna bašta". Iz bogate likovne zbirke izdvojene su slike Stevana Čalića, Mare Lukić Jelesić, Milice Dinić i drugih autora koji su se bavili temom cveća i baštom kao simbolom građanskog života međuratne Srbije.

PREDSTAVLjANjE Sa konferencije za medije


IZLOŽBA CVEĆA

Glavni festivalski događaji biće u Lipolistu, gde je planiran bogat kulturni i zabavni program, uz turističke sadržaje. Završnog dana manifestacije, u subotu, u dvorištu osnovne škole biće otvorena izložba cveća i održano takmičenje učenika poljoprivrednih škola u pravljenju cvetnih aranžmana.