SMENjIVANjE čestih kiša i sunčanih dana, ovog proleća pogodovalo je brzom razvoju vegetacije, ali, takođe, kako se žale građani, i povećanju broja komaraca, posebno u onim delovima grada gde ima dosta zelenila i travnatih površina koje se ne kose redovno. S druge strane, u "Ciklonizaciji" kažu kako Novosađani ipak, s obzirom na uslove, nemaju većih problema sa dosadnim krvopijama.

Vladimir i Jovana Jokić, koji žive u Novom naselju, u bloku između ulica Vladike Ćirića i Branislava Borote, kažu kako im je nezgodno kada decu povedu na igralište.

- Imamo iza dečijeg igrališta dosta ograđenih površina sa visokom travom koja se ne kosi redovno, tako da komaraca tamo ima više nego lane - jasni su Jokići.

Pročitajte još: Rečni komarci će tek da nas ujedaju

- S druge strane, mora se priznati, da do stana još nisu došli... Mislimo da bi pravo rešenje bilo prskanje iz vazduha, jer vozila ovim delovima ne mogu da priđu...

I Predrag Dragaš, koji stanuje u zgradi u blizini Dunava, kaže kako mu se čini da komaraca ima više nego prošle godine.

- Imamo dosta velikog drveća oko zgrade - kaže Dragaš. - Bilo bi dobro da se reaguje, dok ne postane ozbiljnije...

I u "Ciklonizaciji" ističu kako ove godine imamo skoro tropske vremenske uslove, idealne za razmnožavanje komaraca.

- I pored toga, zahvaljujući kontinuiranim tretmanima u okviru sistemske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, Novosađani nemaju većih problema sa ovim krvopijama - ističe Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću u ovom preduzeću. - Tretmani su počeli još sredinom aprila i od tada se kontinuirano prati brojnost komaraca na celoj i teritoriji grada i svih prigradskih naselja, a kada se uoči potreba, izvode se odgovarajući tretmani sa zemlje, vode i iz vazduha.

Pročitajte još: Tender zakočio prskanje

Aćimović, takođe, navodi kako se ovih dana izvode larvicidni tretmani na kanalima, barama i drugim manjim vodenim površinama, a u planu su i tretmani na ograničenim lokacijama u samom gradu i pojednim prigradskim naseljima gde je monitoring pokazao blago povećanje brojnosti.


"IZVORIŠTA" U DVORIŠTU

AĆIMOVIĆ podseća građane da povedu računa da u dvorištima ne drže posude sa vodom, stare gume u kojima se zadržava voda, kao i da povedu računa o zaptivanju septičkih jama.

- Kada su ovakvi vremenski uslovi i za manje od nedelju dana iz ovakvih mikro izvorišta mogu da se razviju na stotine komaraca - veli Aćimović. - Ukoliko imate ovakav problem, obratite se našem preduzeću na telefon kol centra 021 641 23 22 ili na internet adresu office@ciklonizacija.net