UZ izgradnju novih poslovnih prostorija, rasadnika, kao i radionica, JKP "Gradsko zelenilo" uvešće još jednu novinu. Ovo preduzeće svoje prostorije zagrevaće kotlom na biomasu.

Izgradnja novog rasadnika, a takođe i ostalih prostorija "Gradskog zelenila" na Vidovdanskom naselju, u blizini Najlon pijace, objašnjavaju u ovom preduzeću, ulazi u završnu fazu.

Pročitajte još: Vlasotince: Štedi i led rasveta

- Na mestu koje je nekoliko decenija bilo ruglo ovog dela grada, sa ogromnim deponijama, uglavnom građevinskog otpada, uskoro će nići moderan rasadnik sa svim pratećim objektima - jasni su u ovom preduzeću. - Od ovog posla neće profitirati samo naše preduzeće, koje posle dugog niza godina više neće biti podstanar, već i građani Vidovdanskog naselja, koji će umesto deponija na 5,5 hektara imati uređenu površinu prepunu zelenila.

Na ovom prostoru, preciziraju u "Zelenilu", već se uveliko mogu videti konture staklenika i plastenika, zgrade uprave, dendrologije, stolarske radionice, građevinske operative, garaže za mehanizaciju...

Pročitajte još: Struja sa farme goveda

- Ono što posebno ističemo kao nešto novo u našem gradu jeste prva toplana na biomasu koja će grejati sve objekte u rasadniku - ističu u "Zelenilu". - Upravo zbog velikih troškova grejanja u starom rasadniku, naše preduzeće duži period nije bilo konkurentno na domaćem tržištu cveća. Sada će se situacija iz korena promeniti, a naš cilj je da postanemo lideri u regionu u proizvodnji cveća.

Za grejanje će, dodaju u "Zelenilu", biti korišćen sav otpad koji se sakupi na terenu a poreklom je iz delatnosti ovog preduzeća - pokošena trava, ostaci od orezivanja šiblja i drveća, trula stabla...

Izgradnja upravne zgrade i ostalih prostorija JKP


- Deo otpada, naravno, biće iskorišćen kao i dosad, za proizvodnju malča i komposta - predočavaju u "Zelenilu". - U rasadniku će postojati i rezervno postrojenje za zagrevanje na gas, koje će se uključivati samo po potrebi, ukoliko u određenom trenutku ponestane bomase, što će, nadamo se, biti veoma retko.

ZNATNE UŠTEDE U POSLOVANjU

"ZELENILO" će, zadovoljno kažu u ovom preduzeću, montažom novog kotla, sem zaokruživanja procesa upravljanja otpadom i rasterećenja gradske deponije, korist ostvariti velikom uštedom u poslovanju, naročito kada je reč o troškovima za grejanje.