Šiđanin napravio najbolji kulen

Smiljka KOSTIĆ

04. 06. 2018. u 10:15

Takmičenje u Erdeviku u pripremi delikatesa koji se u Sremu priprema vekovima. Apsolutni pobednik "Sremske kulenijade" Mladen Lemaić

Шиђанин направио најбољи кулен

Mladen Lamaić / Foto S. Kostić

MLADEN Lemaić iz Šida apsolutni je pobednik 19. "Sremske kulenijade" održane proteklog vikenda u Erdeviku. Žiri nije imao nimalo lak zadatak jer je u konkurenciji 112 uzoraka morao da izabere jedan reprezentativni, najbolji od svih.

Da su Sremci dobro ispekli ovaj zanat, dokazuju i brojne medalje koje osvajaju po raznim sajmovima i manifestacijama, ali kada se okite jednim takvim trofejem, na svom domaćem terenu, onda je to pravi uspeh.

Već drugu godinu zaredom Lemaić je apsolutni pobednik u svim takmičarskim kategorijama. Da je njegov kulen vrhunskog kvaliteta, pokazuje i zlatna medalja sa nedavno održanog Novosadskog sajma.

- Moj otac Predrag više od četiri decenije proizvodi sremski kulen. Za ovu godinu napravili smo četiri tone, i ostalo nam je oko 250 kilograma, koje ćemo već ovog meseca rasprodati. Svake godine trudimo se da povećamo proizvodnju, a da zadržimo kvalitet - kaže Mladen, dodajući da su ove godine od Pokrajinske vlade dobili bespovratna sredstva od 2,8 miliona dinara za pokretanje prerade mesa po standardima EU, a to će im kao malim proizvođačima značiti mnogo kako bi došli do većeg tržišta.

Jedan od vremešnijih proizvođača Arpad Vig, takođe iz Šida, koji bezmalo četiri decenije obavlja ovaj posao, za "Novosti" ne krije tajnu recepta.

- Kulen se pravi od dobrog mesa, zrelih svinja, težine preko 200 kilograma. Meso treba malo da odstoji, a onda se stavlja u prirodna creva. Zatim sledi dimljenje, i to dva dana zaredom, pa jedan dan pauze, zatim ponovo dva dana na dim, sve ukupno pet dana da se odimi, i na kraju suši na bukovini. Zatim odstoji pet meseci, i tek tada je spreman za degustaciju - objašnjava Arpad, koji je u decembru napravio više od 500 kilograma sremskog kulena i to, kako kaže, po receptu svoga dede Stevana.

Da od proizvodnje ovog delikatesa može dobro da se zaradi, uverena je i Sonja Vojnović iz Kuzmina, koja sa suprugom i njegovom porodicom, već deceniju proizvodi ne samo sremski kulen, već i ostale suhomesnate specijalitete.

Ceo Erdevik mirisao na dimljene specijalitete


- Nama je ovo kao hobi. Suprug je oficir, a ja advokatski pripravnik, nemamo registrovanu firmu, već gazdinstvo. Oboje smo zaposleni u Beogradu, pa nam je tamo i tržište - naglašava Vojnovićeva.

PRAVA MERA U KOLIČINI DIMA

PROIZVODNjA kulena u Sremu duga je skoro tri veka. Izrađuje se tradicionalno na isti način, a tajna dobrog nadeva, kako objašnjavaju majstori ovog delikatesa, krije se u pravoj meri što se tiče dimljenja i, naravno, u začinima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije