NA strogo zaštićenom području Subotičke peščare, tik uz granicu s Mađarskom, neko je traktorom pokosio oko pet hektara livade na kojoj cveta ugrožena vrsta orhideje (orhis belbarustris), jedinstvena na ovom podneblju, koja je pritom bila u sezoni cvetanja.

U Javnom preduzeću "Palić-Ludaš" pretpostavljaju da su livade pokošene zbog trave koja se koristi za ishranu stoke. Iz uprave najavljuju tužbu protiv nepoznatih počinilaca, dodajući da je reč o području na koje je pristup strogo zabranjen. Smatraju da je eko-sistem ozbiljno ugrožen.

Pročitajte još - Orhideja cvet ljubavi, lepote i raskoši

Umesto procvetalog prelepog cveća, prilikom redovnog obilaska čuvari su zatekli pokošenu livadu. Procenjuje se da je ovoj vrsti orhideja naneta nemerljiva šteta, posebno što zbog prevremenog košenja biljka nije stigla da napravi seme i da se razmnoži.

- Kolika je tačno šteta koja je nastala, videće se tek dogodine - kaže čuvar Milan Vukotić iz preduzeća "Palić-Ludaš". - Na ovom staništu, pored ove raste još pet vrsta strogo zaštićenih orhideja, ali su neke, na sreću, već bile precvetale, pa se nadamo da neće pretrpeti veću štetu.