NEUSPEŠNI tronedeljni pregovori predstavnika sindikata i poslovodstva "Zastavine" Fabrike oružja u sredu su kulminirali generalnim štrajkom.

- Potpunoj obustavi proizvodnje su prethodili višednevni jednočasovni protesti upozorenja, ali su bili bezuspešni, pa sada očekujemo da se u rešavanje ovog spora uključe i predstvnici države - kaže Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije "oružara", naglašavajući da rukovodstvo, predvođeno generalnim direktorom ni posle tri godine nije uspelo da napravi jasan plan poslovanja, pa firma tone u sve veću dubiozu.

S druge strane, generalni direktor "Zastavine" Fabrike oružja Milojko Brzaković tvrdi da je protest potpuno neosnovan i ugrožava ugovorene izvozne obaveze, vredne više miliona dolara.


PROČITAJTE I: Sedam godina do prečistača


- Zbog toga što se obustavom rada "kida" proces proizvodnje, poremećena je ustaljena dinamika isporuka, pa će radnicima koji protestuju plate biti umanjene - zaključuje Brzaković.


RAZLIKE

SINDIKALCI tvrde da od 1.700 zaposlenih u prvoj smeni tek "jedan manji broj nije učestvovao u protestu". Poslovodstvo je, međutim, navelo da je od 2.100 svakodnevno angažovanih tokom prethodne tri sedmice, u svim protestima učestvovalo između 700 i 750 radnika.