Bugarska firma "Cinkomet", koja počinje izgradnju objekta u Industrijskoj zoni Zmič u Paraćinu, s proizvodnjom bi trebalo da počne krajem ove ili početkom sledeće godine. Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović rekao je da je reč o investiciji od oko 500.000 evra.

"Vlasnik namerava da izgradi 1.200 kvadrata proizvodno-poslovnog prostora, gde će za početak raditi devet ljudi, a kasnije će zaposliti još radnika", najavio je Paunović prilikom obilaska radova na pripremi zemljišta za početak izgradnje objekta.

Objekat bi trebalo da bude izgradjen do kraja ove godine i da tada ili početkom sledeće godine počne proizvodnja.

PROČITAJTE JOŠ: Paraćin: Protiv monopola i bez subvencija

"Cinkomet", vlasnika Velimira Jotova iz Sofije, planira proizvodnju tehničkog cink oksida. To će biti prvo postrojenje u Srbiji za preradu cinkove prašine koja se koristi u prehrambenoj industriji, u proizvodnji mineralnog djubriva, guma, ali i kozmetike.

Paraćinska lokalna samouprava izašla je i ovom investitoru u susret za sve što je u njenoj ingerenciji kako bi što pre počeo da radi.

"Pored ovog preduzeća, imamo i druga preduzeća koja su kupila parcele u Industrijskoj zoni, i zato upravo traju radovi na izgradnji novih saobraćajnica. Očekujem da će vrlo brzo i te parcele biti u vlasništvu preduzeća koja će graditi svoje fabrike. U narednih nekoliko godina cela Industrijska zona biće popunjena malim i srednjim preduzećima", kazao je Paunović.

U Industrijskoj zoni Zmič 14 preduzeća već radi, gradi objekte ili se priprema za izgradnju. Medju njima četiri su iz susedne Ćuprije i dva iz inostranstva, jedno je zakupilo objekat a drugo će graditi fabriku.

Paraćinska lokalna samouprava punu podršku daje malim i srednjim preduzećima koja zajedno zapošljavaju veliki broj ljudi, a prilikom investiranja oslanjaju se isključivo na sopstvena sredstva, bez pomoći države.