KADA se ujedine zdrava ideja i upornost onda je svakom poduhvatu, ma koliko se činio nemogućim, uspeh zagarantovan. Pored toga što je na 200 hektara podigla plantaže aromatičnog bilja, ruža i borovnica, Ljiljana Petrović je uspela i da u pravom smislu reči oživi rodno selo kome se vratila nakon decenija bavljenja menadžerskim poslovima. Trećinu stanovnika Tamnjanice već čine njeni prijatelji i poslovni partneri koju su kupili seoska domaćinstva, trećina se vratila da obrađuje dedovinu, a oni koji nisu u ovoj priči pronašli sebe prodali su Ljiljani imovinu.

Ljiljana Petrović, koja je javnosti poznata i kao menadžerka pokojnog pevača Tošeta Proeskog, nakon njegove pogibije povukla se iz tog posla i posvetila poljoprivredi. I ona je na ovom području za svoj račun obavila najobimniju komasaciju za poslednjih 50 godina. Ona je od 600 vlasnika otkupila 1.600 parcela i sjedinila ih u nepregledna polja pod lavandom, smiljem, ružama, borovnicom...

I bez putokaza lako je naći put do ovog raja, a najpreciznije uputstvo je da nakon Sićevačke klisure u pravcu Sofije kod Crvene reke izađete sa auto-puta i nakon nekoliko kilometara puknuće pogled ka pejzažu koji podseća na bajkovite predele južne Francuske.

PROČITAJTE JOŠ - Da u Žegar vrate i svoje detinjstvo

- Ovo nije samo biznis, ovo je san - priča Ljiljana, koja privodi kraju svoj desetogodišnji plan.

NIKADA nije želela da njeni zemljaci rade za nju nego za sebe. Svakome ko je želeo da obrađuje zemlju pomogla je da u tome uspe.

Beograđanka Verica Papić se brzo privikla na seoski život


- Trenutno obrađujemo pet hektara pod smiljem i to na mojoj dedovini. Nikada nisam ni sanjao da je moguće oživeti već opustele njive. Pored Ljiljane smo naučili kako da ga gajimo, a imamo i plasman, jer ona ima destileriju - priča nam Ivan Stanojević (26), koji je kao sezonac zarađivao “beli hleb” po svetu dok nije rešio da bude svoj gazda.

PROČITAJTE JOŠ - Menadžerka Tošeta Proeskog: Nikad mu nisam bila na grobu i ne slušam njegove pesme

- Najslađe je raditi za sebe. Primetim da je mojim drugarima pomalo čudno što sam se vratio zemlji, ali mislim da mi zavide, samo nemaju hrabrost da se upuste u ovu avanturu.

Tijana Tasić iz Niša kupila seosko domaćinstvo za 5.000 evra


VODEĆI porodični biznis Tijanu Tasić (33), diplomiranog ekonomistu iz Niša, put je pre dve godine naneo u Tamnjanicu, selo za koje nikada pre nije čula. Trebalo je za mesec dana da završi poslove na plantažama Ljiljane Petrović, ali...

- Pre mesec dana kupila sam ovde seosko domaćinstvo za 5.000 evra, jer planiram da se bavim seoskim turizmom. Za svaki posao potrebni su ljudi, a Ljiljana je uspela da okupi oko sebe ljude koji se ne boje izazova - otkriva nam Tijana koja jedva čeka da počne renoviranje imanja.

Judit Kiš Torma se u ove krajeve doselila iz Bačke


Njene prve komšinice su Verica Papić (51), iz Beograda, i Judit Kiš Torma, koja se davno u ove krajeve doselila iz Bačke. Ljiljana sa suprugom Goranom i deverom Zoranom podiže plantaže oraha i već su uspeli da zasade po tri hektara. Judit je neprevaziđena u uzgoju rasada tako da iz njenih plastenika odlaze izdanci svega što se zasadi na ovim poljima.

PROČITAJTE JOŠ - „NOVOSTI” U HRVATSKOJ U mom Golubiću sunce drugačije greje

- U selo Tamnjanica naselili smo se pre dve godine i to na Ljiljanin nagovor. Bili smo sumnjičavi, jer su nas mnogi varali, ali sada smo našli svoj mir. Koliko su njene namere bile poštene govori i to da nam je kupila i preuredila kuću - kaže Judit.

Ivan Stanojević obrađuje pet hektara pod smiljem


MINISTAR

Ljiljana je sve ovo postigla bez ikakve podrške i pomoći države. Kaže da nije ogorčena već da je to inspiriše da bude još upornija.

- Ministar Nedimović nas je dva puta posetio, oduševljen je i verujem da ima želju da nam pomogne, ali možda ne zavisi sve od njega - kaže Ljiljana.

Nepregledna polja pod zasadima


BREND

U Tamnjanici vredno rade na građenju brenda koji će pored proizvoda od lekovitog i eteričnog bilja imati i prerađevine od voća. U planu je i SPA centar, galerija, i sve ono što će primamiti turiste.