Kafedžije na divanu kod gradonačelnika

V. ĆIRIĆ

12. 05. 2018. u 12:58

Gradska uprava održala sastanak zbog učestalih primedaba gostiju na pirotske ugostitelje

Кафеџије на дивану код градоначелника

Vlasnici kafića u Skupštini grada

POSLE sve učestalijih zvaničnih i nezvaničnih primedaba turista iz susedne Bugarske na ponašanje pojedinih pirotskih ugostitelja, koje se uglavnom odnose na stalno povećanje cena, gradska uprava u Pirotu organizovala je sastanak sa kafedžijama, kako bi se ovaj problem rešio.

Na skupu, koji je ovim povodom održan u gradskoj upravi na inicijativu gradonačelnika Vladana Vasića, rečeno je da se posledice ovakvog ponašanja već osećaju i da dojučerašnji gosti iz komšiluka zaobilaze pirotske ugostiteljske objekte i odlučuju se za Niš i druge gradove u ovom delu Srbije, gde organizuju ručkove, večere i slične događaje.

Rečeno je takođe da su pojedine ugostiteljske usluge, za samo godinu i po, bez valjanog razloga ovde poskupele za čak 150 odsto, i da će Piroćanci, ukoliko nastave s tom praksom, poseći granu na kojoj sede.

- Ovo je inovativni pristup lokalne samouprave rešavanju problema i zato smo se i okupili. Ukoliko se očigledan problem ne reši na vreme, može imati dalekosežne posledice po turizam na području grada i ovog dela Srbije. Nakon prvog sastanka konstatovali smo nedostatak kvalitetnih kadrova u ugostiteljstvu, što znači da ćemo verovatno tražiti način da obučimo mlade nezaposlene ljude za rad u ovoj oblasti - rekao je pirotski gradonačelnik.

Ideja je da se formira udruženje ugostitelja koje će redovno ukazivati na probleme i davati predloge za njihovo rešavanje. Slične sastanke gradonačelnik je najavio i s trgovcima, zanatlijama, tekstilcima, što su oblasti u kojima takođe nedostaju kvalitetni radnici.

Vladan Vasić

Sami ugostitelji su takođe svesni ovog problema i kažu da on mora da se reši. Branko Tošić, iz atraktivne “Nišavske doline”, kaže da nikada nije prisustvovao ovakvom skupu i da će problem bezrazložnog povećanja cena eskalirati ukoliko se ne reši.

- Sadašnji nivo turističke ponude smo postigli uz pomoć grada, ali i dalje moramo da se pojavljujemo na raznim sajmovima i sličnim manifestacijama. Zato nam je neophodna pomoć lokalne samouprave. Tačno je da nas Bugari zaobilaze i idu ka Nišu i Sokobanji - kaže Tošić.

Identičan je i stav Predraga Stankovića iz “Dvojke”, koji dodaje da su ugostitelji sami prinuđeni da školuju svoj kadar, ali i da je za dobrog kuvara ili konobara za usavršavanje kao što je veština komunikacije sa gostom potrebno bar nekoliko godina.


ŠKOLE

UGOSTITELjSKO-trgovačke škole postoje u Pirotu i u Dimitrovgradu, gde se školuju kuvari, trgovci, konobari i slična zanimanja. Međutim, zbog uslova rada i neuporedivo boljih plata, svršeni đaci tih škola uglavnom, traže atraktivne poslodavce u zemlji i inostranstvu, pa i u susednoj Bugarskoj. Veliki broj kvalifikovanih ugostitelja tokom leta odlazi i put Crnogorskog primorja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije