PIROTSKA jagnjetina rasprodata je još uoči Uskrsa, tako da za predstojeće prvomajske praznike ovog nadaleko čuvenog specijaliteta neće biti! Kako kaže Goran Popović, stručnjak za stočarstvo zadužen u lokalnoj samouopravi za razvoj sela, stočni fond se decenijama smanjivao tako da trenutno na ovom područuju ima svega oko 12.000 ovaca, čiji je podmladak uglavnom rasprodat preko ovlašćenih klaničara.

Pročitajte još: Srpska jagnjetina na kineskom štapiću

- Već drugu godinu zaredom, gotovo da nije moguće kupiti jagnje u slobodnoj prodaji, jer se preko klaničara ostvaruje državna subvencija od 2.000 dinara po jagnjetu, što je i te kako značajna suma za stočare. Ako neko, na primer, klaničarima proda 50 jaganjaca, on dobija dodatnih 100.000 dinara. Deo ovogodišnje ponude rasprodat je delimično na ovom području, a delom je otišao kod klaničara u drugim delovima Srbije. Cena žive vage je takođe bila dobra i kretala se od 300 do 350 dinara - kaže Popović.


NEĆE U STOČARE

UPRKOS dobrim uslovima i brojnim stimulacijama koje nudi država i lokalna samouprava, među mladima gotovo da nema zainteresovanih za stočarstvo.