NA petlji auto-puta kod Paraćina privode se kraju radovi na velikoj investiciji ovdašnjeg preduzeća "Polet", koji u svojim objektima u blizini, sa druge strane magistralnog puta ka Zaječaru, već zapošljava 130 radnika. Reč je o servisu za kamione, sa pratećim uslugama, površine oko 2.000 kvadrata u kom će posao naći 25 radnika.

U sve dosad izgrađene objekte, poslovne zgrade, garaže, te u kamione za prevoženje robe, ovaj paraćinski privrednik investirao je oko šest miliona evra, što je, uz građevinsko zemljište i opremu, osam miliona ukupnih investicija, bez dinara državne pomoći ili subvencije.

- Poređenja radi, kada bi neko strano preduzeće, slično "Poletu", otvorilo 150 novih radnih mesta, moglo bi da računa na 1,5 miliona evra državnih subvencija. Ovako, pošto su uredbe koje se na privredu odnose prilagođene velikim stranim kompanijama, a ne domaćim, malim i srednjim lokalnim i regionalnim preduzetnicima, srpski privrednici prinuđeni su da uzimaju bankarske kredite i da investiraju isključivo iz sopstvenih sredstava - kaže tim povodom čelni čovek Paraćina Saša Paunović.

PROČITAJTE JOŠ - Turci grade još četiri fabrike

Slična je situacija i sa mnogim drugim lokalnim firmama koje su poslednjih godina pokrenule, ili pokreću proizvodnju u industrijskoj zoni i na drugim mestima.

Ćupričanin Dalibor Rašić investirao je 300.000 evra i otvorio klanicu "Mesotok Rašić". U Vidovdanskoj ulici u novi poslovni objekat koji se bavi kozmetičkim proizvodima i parfemima, vlasnik je uložio više od 350.000 evra. Na Karađorđevom brdu niče veliki ugostiteljski objekat sa smeštajnim kapacitetima površine 1.500 kvadrata, što je investicija vredna oko 700.000 evra...

Klanica "Mesotok Rašić"

Ukupno pedesetak malih i srednjih preduzeća poslednjih godina otvorilo je, ili će ovih dana pokrenuti svoje pogone, bez dinara pomoći iz republičkog budžeta. Sa druge strane, istraživanje koje je opština Paraćin, sa udruženjima preduzetnika i Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, sprovela prošle godine, pokazuje da se broj nezaposlenih u Paraćinu smanjuje upravo zahvaljujući novim radnim mestima u malom i privatnom sektoru.


PROMENITI PROPISE

OPŠTINA Paraćin zalaže se za promenu državnih propisa koji se odnose na pomoć privredi, kako bi se veća pažnja posvetila lokalnim i regionalnim malim i srednjim preduzećima koja nemaju baš nikakve državne subvencije, a koja zapošljavaju veliki broj radnika i, prema rečima čelnika grada na Crnici, predstavljaju motor razvoja u Srbiji.