MLADI saksofonista Dalibor Pandurević iz Velikog Jasikova kod Zaječara dobitnik je specijalnog priznanja Desetog festivala vlaške muzike "Gergina", koje nosi ime krajinskog Paganinija, violiniste Božidara Janucića. Laureat je učenik tehničke škole, saksofon svira već šest godina, a pripala mu je i novčana nagrada od 15.000 dinara.

Među dvadesetak izvođača iz Srbije, Bugarske i Rumunije, koje je pratio orkestar Bobana Pecića, pobednik u kategoriji vokalnih solista je Danijel Baronović iz Dušanovca kod Negotina, dok je titulu najboljeg instrumentaliste ponela frulaš Irena Marić iz Osanice kod Žagubice. Oboje su nagrađeni i sa po 10.000 dinara.

- Od ove godine smo uveli i nagradu za najbolje van granica Srbije, nazvanu "Čuvar baštine na vlaškom jeziku", a prvi dobitnik je vokalni solista iz Bregova u Bugarskoj Lora Asenova - kaže predsednik žirija prof. dr Dimitrije Golemović.

PROČITAJTE I:VASKRŠNjI ETNO-FESTIVAL U POLjANI: Stara jela i zanati u manastirskoj porti

U okviru Festivala koji organizuje negotinsko udruženje za očuvanje kulture i tradiciju Vlaha pod imenom "Gergina" nastupile su i afirmisane zvezde lokalnog melosa, a promovisani su i vlaško-srpsko-nemački priručnik pod naslovom "Da se razumemo" - dr Siniše Čelojevića, Elizabete Dajić i Snežane Čelojević - te zbirka ljubavnih pesama Krste Stankovića na vlaškom govoru. Otvorena je i izložba narodnih nošnji koje čine kolekciju Verice Todorović iz Kobišnice, nije izostala ni izložba slika na temu "Savremena vlaška umetnost", a prikazani su i filmovi "Voda kao graditelj" Danila Petrovića i "Slobodan Domaćinović 1951-2015" TV Istok iz Salaša.

GOSTI IZ MAKEDONIJE

OVOGODIŠNjI festival su uveličali i Vlasi-Cincari iz Makedonije ("Gramosteanji"), Omladinski narodni orkestar, KUD "Đido" iz Brestovca kod Bora, KUD "Voja Čurić" iz Kobišnice, te hor "Vivak 2015" (na slici) pod upravom Dragane Simonović Marinović.