MESNA zajednica Lipar, u opštini Kula, prikuplja dobrovoljne priloge od meštana kako bi mogla da plati dug Zavodu za javno zdravlje u Somboru za redovnu kontrolu kvaliteta pijaće vode. Reč je o trošku od 145.400 dinara, koji Opština odbija da izmiri, sa obrazloženjem da MZ nije ovlašćena za distribuciju vode. Pozivajući se na zakon koji zabranjuje mesnim zajednicama da se bave komunalnim delatnostima, lokalna samouprava još od 2013. zahteva da Liparčani predaju seoski vodovod na upravljanje JKP “Komunalac” u Kuli, ali oni to uporno odbijaju. Predstavnici sela ističu da vodovod niko ne može oduzeti od MZ, jer je izgrađen 1970. godine novcem od mesnog samodoprinosa.

Pročitajte još: Otkriven uzrok zagađenja drenažnog kanala Kula-Vrbas: JKP "Komunalac" zatečen nalazom

Činilo se da će spor konačno biti rešen sporazumom koji su nedavno napravili MZ i Opština, ali je nacrt tog dokumenta odbačen na zboru građana. Tihomir Đuričić, pomoćnik predsednika Opštine Kula, napominje da je sporazum bojkotovan, iako su njime načinjeni izvesni ustupci MZ.

- Na zahtev Saveta MZ prihvaćeno je da se proceni vrednost vodovodne mreže u selu kako bi se onemogućilo da bude prodata u slučaju da “Komunalac” bude privatizovan. Vrednost je utvrđena na 410.000 evra, premda se vodovodna mreža, kao opšte dobro, ne sme otuđivati - objašnjava Đuričić.

Prema njegovim rečima, odobreno je i da se u Liparu otvori poslovnica “Komunalca”, a Opština je pristala i da plati oko 600.000 dinara za troškove proizvodnje pijaće vode u Liparu kako bi sprečila blokadu računa MZ.

Meštani protiv sporazuma o predaji vodovoda Opštini

Pročitajte još: Kanalizacijom protiv kancera

Zbog protivljenja da ustupe vodovod “Komunalcu”, članovi Saveta MZ Lipar su, po prijavi predsednika Opštine, već dva puta saslušavani u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vrbasu, a bivši predsednik Saveta MZ Dušan Miščević je osumnjičen za krivično delo samovlašća. Sekretar MZ Dragan Milinković je dobio poziv da se 11. aprila pojavi u Prekršajnom sudu zato što nije platio kaznu od 25.000 dinara, koju je izrekla opštinska inspekcija, jer je utvrdila da MZ obavlja snabdevanje vodom za piće bez odobrenja SO.

- Inspekcija nalaže da obezbedim uslove za predaju vodovoda, iako sam dužan da sprovodim odluke Saveta MZ i zborova građana, koji brane imovinu sela. Zbog pritisaka iz opštine podneo sam ostavku na posao sekretara, koji neću obavljati od aprila. Selo je razočarano i odlukom Opštine da od troje zaposlenih u MZ zadrži samo sekretara, a otpusti knjigovođu i radnika na vodovodu - ističe Milinković.

ZABRANjENO TROŠENjE PARA

SEKRETAR MZ navodi da na računu u opštini “leži” 1,4 miliona dinara od naplate vode i usluga kapele u Liparu, ali je selu zabranjeno da ih troši.

- Pare se ne mogu prebaciti MZ za ono za šta nije ovlašćena. Predviđeno je da ih za rekonstrukciju vodovoda u Liparu utroši “Komunalac” - rekao je Đuričić.