DA na tematiku o masoneriji, kao i oblandama mističnosti koja već vekovima prati društva „slobodnih zidara,“ nisu imuni ni Novosađani, pokazala je večerašnja tribina „Masonski uticaj– mit ili stvarnost“ u Kulturnom centru Novog Sada.

Domaćin tribine Danilo Koprivica pred publiku koja je ispunila salu KCNS-a, kao sagovornike za ovu temu pozvao je Pjera Manjo - soka, člana Saveta Reda najvišeg tela Velikog Orijenta Francuske i prof. dr Žolt Lazar, redovnog profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Publici je najpre prikazan kratak film o Velikom Orijentu,najvećoj masonskoj loži u Francuskoj koja je prisutna i kod nas, a čija delegacija ovih dana boravi ovih dana u Novom Sadu.

Pročitajte još - Mi masoni držimo sudbinu sveta u svojim rukama

U obraćanju publici, Pjer Manjo - sok kazao je da masoni, odnosno „slobodni zidari“ teže sreći i humanosti za sve čovečanstvo, a zatim naveo primer iz 18 veka,kada se izdvojila grupa mislilaca koja se bavila mnogim pitanjima uključujući i ropstvo.

- Godine 1794.godine ropstvo je ukinuto, a 1802.Napoleon Prvi ponovo ga je uveo.Tokom narednih tridesetak godina, “braća“ su razmišljala o metodama definitivnog ukidanja ropstva. Viktor Šelšev vodio je te razgovore i upravljao tim razmišljanjima.Pojedinac u tome ne može da uspe bez uplitanja u politiku sa devizom „sloboda, jednakost, bratstvo“.Tako je 1848.ropstvo potpuno ukinuto - rekao je gost iz Francuske.

Prof. dr Žolt Lazar, autor knjige „Nastanak masonerije“ (2009) čije treće izdanje u pripremi,objasnio je da se kod nas ali i u svetu generalno o masonstvu malo zna i „obični“ ljudi predstavu o masoneriji uglavnom temelje na svojim očekivanjima. Ozbiljnih istorijskih, socioloških i kulturoloških studija o „slobodnim zidarima“ nema mnogo.

- Istražujući ovu problematiku nastojao sam da nabavim relevantnu literaturu i izvore i da ne podlegnem antimasonskoj brojnoj propagandi – rekao je prof Lazar navodeći da lično nije član nijedne masonske lože.

On je kao lošu propagandu okarakterisao shvatanje da su masoni zaverenička organizacija koja pokušava da izvrši neki politički prevrat.

Prof. Lazar je, precizirao, da po pravilima reda koja ih obavezuju, masoni ne učestvuju u političkim prevratima poput zaverenika, ali to ne znači da ne mogu da se bore protiv nehumanih sistema.

Zaverenici su, po prof.Lazaru bili pripadnici tajne organizacije „Crna ruka“.U Srbiji po njegovom viđenju trenutno postoji desetak loža.

Prve ličnosti sa ovih prostora, koje se vezuju za masoneriju, bili su pretežno narodni prosvetitelji, promoteri obrazovanja i nauke, a kasnije i politički i društveni ujedinitelji.