ODBOR poverilaca fabrike lekova "Jugoremedija" u stečaju, nezadovoljan postupanjem Privrednog suda u Zrenjaninu, najavio je obraćanje evropskim institucijama, imajući u vidu da je ova farmaceutska kompanija jedan od 24 slučaja sporne privatizacije u Srbiji.

- Predsednik Privrednog suda odbio je naš prigovor na rad stečajnog sudije i upravnika, koji sve čine da obezvrede imovinu "Jugoremedije", čime nanose nenadoknadivu štetu svim poveriocima - kaže, za "Novosti", Vladimir Pecikoza, predsednik Odbora poverilaca.

Poverioci, zapravo, gube strpljenje posle dva propala pokušaja prodaje imovine "Jugoremedije". Ponuđena je po početnoj ceni od 32 miliona evra, ali bez licenci i dozvola za prometovanje lekova, koje odbija da vrati novosadska firma "Union medik", bivši zakupac pogona u Zrenjaninu. Potencijalni novi gazda, umesto dozvole za proizvodnju 22 poznata preparata "Jugoremedije", može da dobije samo parnicu protiv "Union medika"...

PROČITAJTE JOŠ - "Jugoremediji" pronašli cenu

- Ova intelektualna svojina "Jugoremedije" procenjena je na više od 18 miliona evra. Najvredniji je njen deo, bez kog niko nema interes da kupi fabriku. To su pokazale dve licitacije, koje su ostale bez odziva - iznosi Pecikoza.

Odbor poverilaca pokušao je da se nagodi sa novosadskom firmom, koja vodi spor protiv "Jugoremedije" takođe u Privrednom sudu u Zrenjaninu, sa zahtevom za odštetu od 47 miliona dinara na ime troškova za registraciju preparata. Stečajni sudija i upravnik nisu dali saglasnost na vansudsko poravnanje. Nisu odgovorili ni na zahtev jedne firme iz Republike Srpske, koja je zainteresovana za zakup pogona i proizvodnju lekova u Zrenjaninu.

- Sumnjamo da stečajni organi "legalnim putem" žele da eliminišu procesnu ulogu odbora poverilaca. I, nakon treće neuspešne prodaje, novog vlasnika "Jugoremedije" nađu neposrednom pogodbom, a za trećinu procenjene vrednosti - iznosi Pecikoza, uveren da izbegavanje konkurencije odgovara samo firmi u čijem su posedu dozvole za prometovanje lekova.

KRIVIČNA PRIJAVA "UNION MEDIKA"

STEČAJNI upravnik Radovan Savić za "Novosti" je potvrdio da u aprilu sprema novi oglas o prodaji. Istovremeno, protiv njega je "Union medik" Višem javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu zbog sumnje za zloupotrebu položaja.