ZBOG porasta vodostaja i obilnijih padavina koje se - kako najavljuju iz RHMZ - očekuju do 23. marta, Štab za vanredne situacije u opštini Paraćin je naložio opštu pripravnost, a Komunalna inspekcija na vodotocima drugog reda uklanja zagušenja na propustima i mostovima.

Situacija nije kritična, ali nabujala Crnica Paraćince podseća na 15. maj 2014, kada je reka potopila veliki deo grada. Ljudi su oprezni i zbog toga što još nema novog sistema odbrane od poplave, koji će se graditi sredstvima EU.

Novi sistem bi, podsetimo, trebalo da se gradi po projektu "Srbijavoda", a posredstvom Austrijske agencije za razvoj predviđena je izgradnja nasipa i betonskih zidova kroz grad. Ali, radovi su još u pripremnoj fazi i jedino se na potesu Glavice seku rastinje i stabla u koritu, posle čega će započeti njegovo produbljivanje. Predsednik Saveta MZ Ljubiša Adžić kaže da i ti radovi doprinose boljem protoku.


PROČITAJTE JOŠ - Izlila se Južna Morava kod Đunisa

Istovremeno, koordinator projekta za zaštitu Paraćina od velikih voda Miloš Tomić najavljuje da će Crnica biti regulisana na ukupnoj dužini od desetak kilometara, te da glavni radovi predstoje početkom građevinske sezone. Dotad, u gradu traju merenja, određuju se regulacione i građevinske linije, te utvrđuje i snima raspored podzemnih instalacija...

PLAN

PROJEKTOM "Srbijavoda" je predviđena i izgradnja betonskih zidova duž Crnice u centru Paraćina, a mobilna oprema će biti postavljena na preseku sa saobraćajnicama...

RASTE I SAVA KOD ŠAPCA

NIVO Save kod Šapca je u sredu dostigao 520 centimetara - tridesetak više nego prethodnog dana, kada su ovde uvedene vandredne mere odbrane od poplava. Direktor vodoprivrednog preduzeća "Sava" Dragan Topalović kaže da rizika još nema. Središnji nasip je na suvom, pumpe bez prekida izbacuju vodu... V. M.