MLADI smederevski kompozitor i pijanista Veljko Nenadić (19), inače student prve godine Muzičke akademije u Beogradu, na osmom takmičenju klavirskih kompozicija nazvanom "Fidelio", u Španiji, je u konkurenciji 217 radova iz 40 zemalja zauzeo deveto mesto. Pritom, bio je ubedljivo najmlađi finalista i jedini akademac, s obzirom na to da su svi ostali učesnici već profesionalni muzičari.

Pročitajte još: Veljkove kompozicije osvojile i Ameriku

- Konkurenti su mi bili doktori muzike i profesori univerziteta, a ovo takmičenje je karakteristično i po tome što u glasanju učestvuju i sami autori - kaže Veljko, koji je u Španiji već dva puta dolazio do finala: 2013, kada je trijumfovao, i 2016, kada je zauzeo šesto mesto.

Inače, mladi Smederevac je blistavi niz uspeha započeo još kao tinejdžer. Pre dve godine je osvojio drugo mesto na svetskom takmičenju kompozitora u SAD nazvanom "Golden ki", a 2015, je - sa koleginicom Nedom Nikolić, zvanično najboljim frulašem u Srbiji - postao laureat 11. festivala slovenske muzike u Moskvi.

KARIJERA

NENADIĆ je bivši đak smederevske muzičke škole "Kosta Manojlović", a kompoziciju u Beogradu studira u klasi profesora i akademika Isidore Žebeljan. Inače, počeo je da komponuje sa samo deset godina i njegovo prvo delo - "Božićni valcer" - takođe je ovenčano priznanjima.