UPOTREBA jabukovog sirćeta u ishrani i lečenju stoke nije toliko zastupljena u našoj zemlji, iako su svetski naučnici pre nekoliko decenija ustanovili da blagotvornije deluje na životinje i od antibiotika. Svest domaćih stočara, koji se trenutno više oslanjaju na farmaceutske proizvode, godinama pokušava da promeni Vrščanin Vladimir Mirosavljević (37), koji se jedini u Srbiji bavi proizvodnjom jabukovog sirćeta isključivo za lečenje stoke.

Vladimir, inače pravnik po struci, u ovom poslu obreo se pre sedam godina, posle smrti oca koji je još pre deceniju i po u obližnjem selu Banatska Subotica pokrenuo ovaj porodični biznis. Godišnje proizvede između 400 i 500 tona ovog prirodnog antibiotika, koji služi kao dodatak u ishrani krava.

Pročitajte još: (Sve)moćno jabukovo sirće

- Dokazano je da jabukovo sirće poboljšava mlečnost krava, olakšava telenje, a mladuncima pomaže da ojačaju kosti. Neuporedivo je bolje od antibiotika, koji ne samo da je štetan za životinje, već kroz meso i mlečne proizvode indirektno utiče i na zdravlje ljudi - tvrdi Vladimir.

Neinformisanost je, kaže Vladimir, glavni razlog zašto domaći stočari u većoj meri ne koriste ovaj prirodni lek.

Vladimiru, čini se, najviše veruju meštani nevelike Banatske Subotice. Otkada se u selu proizvodi jabukovo sirće, oni ga daju svojoj stoci.

Vladimir Mirosavljević

- Ranije smo kravama davali svašta, ali ih je jabukovo sirće preporodilo. Zdravije su, a čak je i sir koji pravimo mnogo kvalitetniji - naglašava stočar Jovan Grujić, koji ima 16 krava.

Pročitajte još: Jabukovo sirće: Lekovito, ukoliko se koristi svakodnevno

Oni koji znaju za njegove blagodeti, daju ga i ovcama, kozama, konjima, psima, pa čak i golubovima.

- Već desetak godina svojim pticama dajem sirće na svake dve nedelje. Mnogo su otpornije i zdravije, dobro se legu, a ljuska jajeta nije mekana - dodaje seoski golubar Radovan Lalić.