NAJVEĆA investicija države u zapadnoj Srbiji - brana i veštačko jezero "Stubo-Rovni" kod Valjeva, vredna oko 80 miliona evra, posle tri decenije gradnje konačno je završena. Akumulacija iz koje će se vodom za piće snabdevati oko 300.000 stanovnika sada je u probnom radu, a tehnički prijem biće završen tokom avgusta. Vodu će dogodine prva dobiti Mionica, a 2021. Lajkovac i Lazarevac.

Veštačko jezero obezbediće vodu i za Valjevo, Ub, te buduću Termoelektranu "Kolubara B", u Kaleniću. Za priključenje na regionalni vodozahvat zainteresovane su i opštine Koceljeva i Ljig. Brana će služiti i za zaštitu od poplava, jer je sistem projektovan da prihvati ekstremne količine vode.

- Analize koje je nedavno obavio Zavod za javno zdravlje u Valjevu pokazale su da je voda iz jezera prvoklasnog kvaliteta i da bez većih problema, uz minimalnu preradu, može da se koristi za piće - kaže Zoran Mitrović, direktor Javnog preduzeća "Kolubara". - Sve opštine u ovom delu Srbije, sem grada Valjeva, imaju velike probleme sa snabdevanjem vodom za piće, koja je, uz to, lošeg kvaliteta. To će biti definitivno rešeno, jer godišnje u jezero "Stubo-Rovni", sa 104 kvadratna kilometra koliko zauzima sliv reke Jablanice, stiže oko 56 miliona kubika vode. Godišnje potrebe svih opština za vodom iznose oko 20 miliona kubika.


PROČITAJTE I: Most slobode bio zatvoren, otkačila se barža


U "Kolubari" očekuju upotrebnu dozvolu za branu. Cevovod od fabrike vode na Pećini u Valjevu do Slovca, dug 19 kilometara, ima upotrebnu dozvolu. Za izradu projektne dokumentacije cevovoda, koji vodu od Slovca treba da dovede do Lajkovca, Uba i Lazarevca, ove opštine su iz budžeta obezbedile potrebnih 30 miliona dinara. Po završetku projekta i dobijanju građevinske dozvole, radovi na cevovodima za ove tri opštine trebalo bi da počnu dogodine.

- Cevovod od brane do Slovca je napunjen vodom - kaže Mitrović. - Na potezu od fabrike vode na Pećini do izvorišta Paklje u Valjevu, potrebno je izgraditi novi, dodatni cevovod, jer mali kapacitet postojećeg ne može da zadovolji potrebe za vodom Lajkovca, Lazarevca i Uba. Za šest kilometara cevovoda od Divaca do Mionice postoje projekat i građevinska dozvola, milion i po dinara sredstava za gradnju obezbedila je Kancelarija za javna ulaganja, a radovi treba da počnu ove godine. Gradnja cevovoda za Lazarevac i Lajkovac planirano je da počne dogodine.

IZMEĐU SELA STUBO I ROVNI UKUPNA zapremina akumulacije je 52,5 miliona kubnih metara vode. Najveća dubina jezera iznosi 67 metara, dok je visina brane čak 74,5 metara. Jezero se prostire na 250 hektara. Brana i veštačko jezero nalaze se na 12,5 kilometara od Valjeva, između sela Stubo i Rovni, na levoj obali reke Jablanice.

Priroda oko brane i jezera, koji su i sami atraktivni, te neposredna blizina manastira Pustinja i Jovanja, ubraja ovu destinaciju u najveće potencijale za razvoj turizma valjevskog kraja. U području ispod brane predviđena je izgradnja turističkih i rekreativnih sadržaja - bazena, akva-parka, sportskih terena, ugostiteljskih objekata...

- Jezero i brana "Stubo-Rovni" predstavljaju vizionarski projekat tadašnjeg gradonačelnika Valjeva Dušana Mihajlovića i njegovih saradnika - kaže Mitrović. - Na jednom mestu nalazi se ogromna količina izuzetno kvalitetne vode, što je retkost i velika blagodet. Koliki je značaj ove investicije, potvrđuje i to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio da sistem "Stubo-Rovni" treba što pre završiti i pustiti u rad.


CENA VODE

NAKON prerade, vodu ćemo na veliko isporučivati lokalnim vodovodima, a oni je dalje distribuirati krajnjim potrošačima - kaže Mitrović. - Prema nekim proračunima, cena vode koju budemo isporučivali javnim komunalnim preduzećima koštaće od 20 do 30 dinara po kubiku.