DA je Gradimir Dačić znao koliko će problema imati njegovi naslednici da zemlju uknjiže, verovatno bi dobro razmislio pre nego što je 1943. godine kupio zemljište u susedstvu, a nekoliko godina kasnije plac zaokružio na 138 ari. Parcela se nalazi na ulazu u selo Striža kod Paraćina, a na ime Ljiljane Dačić, Gradimirove unuke, danas se vodi svega pet ari. Za ostatak porodičnog nasledstva ona se decenijama bori i neće odustati, tvrdi, uprkos tome što na tu zemlju pravo sada polažu potomci čoveka od kog ju je njen deda pazario.

- Imam originalni ugovor da je deda plac kupio od Bogomira Mladenovića i sebe je upisao kao vlasnika. Međutim, pedesetih godina prošlog veka deo Bogomirove imovine je država konfiskovala i očiglednom greškom katastra u masu te konfiskovane imovine ušla je i zemlja koju je moj deda od Bogomira kupio. Parcela je tada pocepana na dva dela i na konfiskovanom je bila zemljoradnička zadruga. Kad je počela restitucija, podnela sam zahtev da nam se plac vrati, ali je komisija, umesto nama, parcelu vratila potomcima bivšeg vlasnika - priča Ljiljana istorijat ove rašomonijade u katastru.

PROČITAJTE JOŠ - Dašići ostaju na dedovini

Porodica Dačić je pravdu potražila na sudu i od tadašnje najviše sudske instance, Saveznog suda ondašnje države, dobili su pozitivnu presudu. Međutim...

- Odmah nakon toga obratila sam se katastru za upis, ali sam vlasnica bila samo dvadesetak dana. Moj upis je bio kratkog daha jer su se žalili Bogomirovi potomci, Ljubiša Mladenović i Živorad Miletić. Žalba im je usvojena. Iz katastra su me opet uputili na sud, ali ja posle 24 godine sudske borbe nemam snage da opet krenem tim putem - naglašava nesuđena naslednica.

IMANjE Nekadašnja kuća Gradimira Dačića

Umesto sudu, obratila se Republičkom geodetskom zavodu, u čijem sastavu je katastar. Tamo su joj rekli, tvrdi, da su pre nekoliko godina "nasledili" tridesetak hiljada nerešenih predmeta i da će i njen jednom doći na red. A kad - ne znaju, jer su rokovi za stare predmete odavno probijeni, a stižu novi.

I mada bi mnogi pred ovakvim preprekama odavno digli ruke od svoje imovine, Ljiljana ne posustaje. Snagu joj daje vera da će do kraja života ipak uspeti da dokaže da je ono što je njen deda kupio - zaista njeno.


OD POSEDA OSTALO PET ARI

NA Ljiljanu ne samo da se danas ne vodi davno kupljena parcela, već je i plac koji je odranije bio u njihovom vlasništvu sveden, prema podacima iz katastra, na samo pet ari!

- Od onog što je bilo naše pre kupovine, oduzeto nam je oko 18 ari i više i ne znam šta je naše. Posed nam je propao jer, dok smo se borili za svoje, stara dedina kuća dva puta je gorela i potpuno je ruinirana - revoltirano ističe Ljiljana.