VINOGRADAR iz valjevskog sela Mrčić Milovan Mića Stojković je na 14. susretima proizvođača i ljubitelja "božanskog nektara" u Aranđelovcu osvojio prvo mesto i "Zlatnu medalju" u kategoriji rozea i ružičastih vina, te srebrna odličja u kategoriji sovinjona i merloa.

Stojkovićev vinograd na oko četiri hektara je podignut pre više od četvrt veka i mnogi ga odavno zovu "parče dečanskih vinograda u zavičaju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića".

Inače, domaćinstvo u čijem su središtu upravo vinograd i vinarija okružuju Suvobor, Rudnik, Maljen, Jablanik, Povlen, Medvednik i Cer.

PROČITAJTE JOŠ - Grožđa manje, ali će vino biti odlično

U prirodi kao iz bajke, Mića sve drži kao "pod konac" i uživa u poslu koji je mnogo više od poljoprivredne proizvodnje.

- Grožđe je sveto voće, pa mu treba prilaziti sa mnogo ljubavi i uvažavanja. Meni su faze u radu vinograda i vinarije kao faze u liturgijama, a toga se pridržavaju i moji ukućani, i sezonski radnici koji su lane, uz obroke, kod nas imali i dnevnicu od 2.000 dinara - veli Stojković, kod kojeg se "primaju" sve popularne vrste, ali on ne želi hiperprodukciju vina jer bi tada, uveren je, nestao divni osećaj pri radu u vinogradarstvu.

ATRAKCIJA Država je postavila i putokaz do Stojkovića