BEOGRAD - Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je saopštio danas da je preduzeće ''Ribar'' iz Novog Kneževca na ribnjaku kojim upravlja uništilo oko 30 gnezda i legla sa mladuncima belobrke čigre i oko 20 gnezda vlastelice, koje su strogo zaštićene vrste, zbog čega će morati da plati kaznu od pola miliona dinara.

To se dogodilo tokom leta 2016. godine, a Prekršajni sud u Kikindi je 6. februara ove godine doneo presudu protiv preduzeća Ribar, kojom je ova firma oglašena odgovornom za kršenje Zakona o zaštiti prirode, kaznom od 500.000 dinara.

Istom presudom odgovorno lice u firmi B. B. (54) kažnjeno je novčanom kaznom od 25.000 dinara.

Te kolonije retkih ptica uništene su tako što je voda iz severnog ribjačkog jezera ispuštena usred perioda njihovog razmnožavanja, nakon čega su sva gnezda, jaja i vrlo mladi mladunci, nesposobni za samostalan život, uginuli.

PROČITAJTE JOŠ - Zbog šverca zaštićenih vrsta godišnje nestane oko 200.000 ptica!

Voda kasnije nije puštena u jezero i ono je u međuvremenu zaraslo u gustu vegetaciju.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode napominje da je Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno uništavanje i preduzimanje svih aktivnosti kojima bi se mogle ugroziti strogo zaštićene vrste životinja, što se odnosi i na njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja, te da je zabranjeno ugrožavanje ili uništavanje njihovih staništa, navodi se u saopštenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Sve ove radnje su se, kako presuda navodi, dogodile u predmetnom slučaju.

Zavod napominje da su preostali šaranski ribnjaci u Srbiji veoma vredna staništa divljih životinja, posebno ptica, za koje predstavljaju nezamenjive životne prostore koji, po bogatstvu faune, prevazilaze nacionalni značaj.

Ribnjak kod Novog Kneževca je bio jedno od najvrednijih vodenih staništa u Vojvodini, no tehničkim intervencijama njegova vrednost, kao i vrednosti nekih drugih ribnjaka za živi svet, znatno su smanjene ili su oni potpuno isušeni i promenjena im je namena.