OBJEKAT u kojem je radila nekada poznata kafana "Tri grozda", u glavnoj ulici u Paraćinu, odavno je srušen, a ostatak zidova i zapušteni plac čekaju novu gradnju - sve dok Ministarstvo finansija ne odluči ko je vlasnik.

U pitanju je, naime, objekat koji je još 1959. nacionalizacijom oduzet poznatoj trgovačkoj porodici Tasić. Naslednici su Agenciji za restituciju podneli zahtev za vraćanje imovine, a prošlog marta je doneto pozitivno rešenje, međutim, na njega su izjavljene dve žalbe. Jedna je opštinska, a druga privatizovanog preduzeća "Grza turist", kojem je nekada davno, dok je preduzeće bilo društveno, lokalna samouprava pomenutu zgradu dala na korišćenje. Tako je i nastala legendarna kafana "Tri grozda", koju je upravo "Grza turist", pre nekoliko godina, porušio zbog ozbiljnih oštećenja.

Pročitajte još: Paraćin grca bez činovnika

Opštinski pravobranilac Nena Brajović kaže da je "Grza turist" privatizovan 2003, a prema tada važećem zakonu, to je obuhvatalo i imovinu oduzetu od pravnih i fizičkih lica, s tim da se sredstva od prodaje koriste za isplaćivanje nekadašnjih vlasnika.

- Opština se i tada protivila privatizaciji nacionalizovanih objekata, ali država to nije uvažila, pa smo na rešenje Agencije za restituciju uložili žalbu. Jer ono što je prodato u postupku privatizacije ne može biti i predmet restitucije - objašnjava Nena Brajović.

Ali žalbu je uložila i pomenuta firma, koja je zaustavila radove na placu u centru Paraćina dok se ne rasplete svojevrsni Gordijev čvor oko vlasništva. Epilog, međutim, čekaju i naslednici, a posebno Jovan Tasić, unuk poznatog trgovca Aleksandra, koji kaže da su kompletnu dokumentaciju, još pre nego što je firma prešla u privatne ruke, predali Agenciji za privatizaciju, lokalnoj samoupravi i "Grzi".

Pročitajte još: U Paraćinu radovi vredni 11 miliona evra

- Ovaj objekat nikako nije mogao da bude privatizovan jer se vodio na Opštinsku stambenu agenciju, a ne na "Grza turist". Njemu je bio samo dat na korišćenje - zaključuje Jovan Tasić, koji živi u kući odmah pored svoje dedovine.

"GLUVA" AGENCIJA

PREDSEDNIK paraćinskog ogranka Lige za zaštitu privatne svojine Miloš Tomić kaže da su oni, kad je o ovom objektu reč, blagovremeno obavestili nadležne da se radi o imovini koja će biti predmet restitucije. Nažalost, tvrdi, Agencija radi sporo, što samo ubrzava propadanje objekata koji su u postupku, a kojih u gradu na Crnici ima još i o kojima trenutno niko ne brine.