Ambulanta Zdravstvenog centra iz Kosovske Mitrovice koja se nalazi u mešovitom selu Suvi Do kamenovana je prošle noći čime je ponovo onemogućeno pružanje lekarske pomoći srpskom stanovništvu u ovom selu.

"Ovo je treći put u poslednja tri meseca da se na meti albaskih vandala našla ambulanta u Suvom Dolu koja je od dolaska međunarodnih mirovnjaka kamenovana više desetina puta", rekao je za "Novosti" direktor KBC-a u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

Prema njegovim rečima u poslednjem napada na ovu zdravstvenu ustanovu demolirana su ulazna vrata, polomljena stakla na lekarskoj ordinaciji i sestrinskoj sobi čime je onemugućeno lečenje pacijenata u srpskom delu Suvog Dola.

Pročitajte još - Suvi Do: Kamenicama razbijena stakla na ambulanti

"Počinioci su poznati, to se Albanci, nalogodavci su albanske institucije a cilj motivisanih etničkih napada je stvaranje etnički čiste teritorije odnosno osvajanje srpske teritorije i otežavanje živora Srbima i srpskim pacijentima", rekao je Ivanović.

On je dodao da je policija izvršila uviđaj i naglasio da mu iskustvo govori da je teško da će počinioci biti otkriveni.

"Apelujemo na pripadnike međunarodne zajednice koji i dalje rade jalovo i sterilno, da izvrši pritisak i počinioce ovog vandalskog čina pronađu", rekao je Milan Ivanović.

Multietničko selo Suvi Do nalazi na pet kilometara od Kosovske Mitrovice i u njemu živi oko pedesetak Srba. Lekarsku pomoć svakodnevno im pruža lekar i medicinska sestra.

KANCELARIJA VLADE SRBIJE ZA KIM OSUDILA NAPAD NA AMBULANTU U SUVOM DOLU

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila najnoviji napad na zdravstvenu ambulantu u kosovskom naselju Suvi Do.

Iz Kancelarije su ocenili da je napad nesumnjivo u funkciji zastrašivanja srpskog stanovništva u tom delu Kosovske Mitrovice. Ambulanta je kamenovana više puta poslednjih meseci, "što jasno ukazuje na motive napadača", piše u saopštenju.

"Opominjemo one koji u slepoj mržnji nasrću na sve što je srpsko, da je običaj da se zdravstveni objekti ne napadaju ni u vreme ratnih sukoba, i da je dvostruka sramota i greh kada se to čini u miru", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističu da će pomoći da se i šteta sanira.