Novi Sad: Miris kobaje na Trgu republike
09. 02. 2018. u 20:47
Novosađani u petak uživali u ukusu zimskih specijaliteta iz Turije. Pečena kobasica od 150 dinara pa naviše, sveža 500, a suva 600
Gužva pred kioscima, na Trgu republike
REDOVI ispred kioska postavljenih na Trgu republike mogli su da podsete na krizne godine, kada se čekalo za šećer, ulje... Opojni miris koji se širio, međutim, ukazivao je na to da su redovi formirani daleko lepšim, gurmanskim povodom. Novosađani su požurili u centar Novog Sada da bi uživali u ukusu proslavljene turijske kobasice, ponuđene na promociji 34. "Kobasicijade".
Baka Dušanka Maksimović, koja kobasice kupuje samo jednom godišnje, kada stignu gosti iz Turije, bila je zadovoljna. Cena od 150 dinara za pečenu kobasicu, 500 dinara za svežu i 600 dinara za suvu kobasicu nije joj bila problem.
- Kupila sam sveže i suve kobasice, da se počastim pravim specijalitetom - kaže baka Dušanka. - Kupujem samo ove kobasice, pošto znam da im je kvalitet proveren. Nije mi problem da sačekam promociju, i da uživam u pravom ukusu kvalitetnog mesa i probranih začina...
Predstavljanjem "Kobasicijade", kako objašnjava Miroslav Atanasković, predsednik istoimenog udruženja koje organizuje ovu jedinstvenu turističko-gastronomsku manifestaciju, pozvani su svi Novosađani da posete Turiju od 16. do 18. februara.
- Naravno, kobasice su glavne, ali uz njih ćemo imati bogat kulturno-umetnički program svakog dana, sa nastupima estradnih zvezda i tamburaških orkestara - ponosan je Atanasković. - Naravno, neće izostati ni pravljenje najveće kobasice na svetu, koja bi ove godine trebalo da bude dugačka 2.034 metra, za metar duža nego lane.
"Kobasicijada" je, kako je podsetio Atanacković, već godinama "vlasnik" svetskog rekorda u dužini kobasice, upisanog u Ginisovu knjigu rekorda.
- Svake godine pravimo kobasicu dužu za metar, ali ne upisujemo je u knjigu - objašnjava Atanasković. - Kada nas neko pretekne, i obori naš rekord, lako ćemo ponovo da ga nadmašimo...
Turijska kobasica sa probranim začinima

Atanasković, takođe, ističe kako nema glavnog majstora za pravljenje šampionske kobasice.
- I ja sam po zanimanju mesar, ali svi iz udruženja zajedno doprinosimo tome da kobasica dobije specifičan, prepoznatljiv ukus - veli Atanasković. - Ove godine, planiramo da utrošimo više od 2.000 kilograma mesa...
UDRUŽENjIMA 10 KILOGRAMA NA DAR
UDRUŽENjE "Kobasicijada" doniralo je 10 kilograma kobasica Udruženju slepih i slabovidih Novog Sada i Udruženju distrofičara Južnobačkog okruga.
- Zahvalni smo na ovom poklonu - istakao je Goran Vuković, predsednik gradske organizacije slabovidih.