ZAHVALjUJUĆI investiciji koju će JP "Vodovod" realizovati iz kredita nemačke Razvojne banke (KWF), problemi u vodosnabdevanju koji su se u gradu na Crnici javili prošlog leta zbog povremenog pucanja više od pola veka starog glavnog dovoda postaće prošlost. Pomenuto preduzeće je već sve pripremilo za dobijanje građevinske dozvole, a potom će biti raspisan tender za izbor izvođača radova.

Kompletan posao će, inače, biti realizovan u saradnji sa austrijskom konsultantskom kućom "Ceting" koju je angažovala nemačka banka.

- Reč je o međudržavnom programu koji se sprovodi kroz saradnju vlada Srbije i Nemačke, a od ukupno 17 miliona evra, koliko je opredeljeno za poboljšanje vodosnabdevanja u četiri opštine srednje veličine, Paraćinu je opredeljeno tri miliona i 450.000 evra. Pritom, trećina sume je donacija nemačke Razvojne banke, a ostalo veoma povoljan kredit sa rokom otplate od 15 godina - navodi direktor JP "Vodovod" Nebojša Simić.

Pročitajte još - Paraćin: Popust za vodu imaju svi

Pomenuta sredstva su, kaže, namenjena zameni većeg dela glavnog cevovoda, odnosno devet kilometara voda od Izvora do Glavice - koji je i najopterećeniji, pa otuda česti kvarovi - te izgradnji četiri bunara i rekonstrukciji dotrajalog dela ulične mreže u samom gradu. S obzirom na to da su bankari pozitivno odgovorili na zahtev za hitnu izgradnju dva bunara, Paraćinci očekuju da za njih već ovog meseca bude raspisan tender.

Rekonstrukcija, odnosno zamena glavnog cevovoda koji je napravljen još šezdesetih godina prošlog veka počeće tokom ove godine, a prva na redu - već s početka proleća - je sanacija vodovodne mreže u gradu. Predviđeni su radovi u ulicama Cara Dušana, Dragoslava Marinkovića i Tatar Bogdanovoj, te u Vidovdanskoj i bivšoj Niškoj, sadašnjim ulicama Kralja Milutina i Cara Lazara.

Rok za realizaciju kompletne investicije je četiri godine, ali to - kako se čulo od predstavnika konsultantske kuće koji su krajem januara boravili u Paraćinu - podrazumeva idealne uslove, pa nije isključena ni mogućnost da radovi potraju nešto duže.


SARADNjA SA KOMŠIJAMA

PARAĆIN, a delom i naselja u ćuprijskom ataru, vodom se snabdevaju iz pravca Izvora, sa kaptaže "Sveta Petka", a glavni cevovod je dug 16 kilometara. Posle zamene 9.000 metara, do Glavice, azbestne cevi će konačno ustupiti mesto savremenijim materijalima, a i gubici vode biće značajno manji.

Ovaj posao će, kako je najavljeno, biti realizovan u saradnji sa lokalnom samoupravom u Ćupriji.