U PRIHVATNOM centru za migrante u Preševu, osmoro prognanika sa Bliskog istoka završilo je stolarski kurs i svoj životni prostor oplemenilo originalnim rukotvorinama.

U okviru humanitarne pomoći koju NVO "Ker internešnal" pruža migrantima i izbeglicama u Srbiji, u saradnji sa Narodnim univerzitetom Vranje i Udruženjem građana "Neksus", oktobra prošle godine pokrenut je tromesečni kurs za stolare u prihvatnom centru za migrante u Preševu. Ovih dana osmoro migranata je dobilo sertifikate o sticanju osnovnih znanja iz oblasti obrade drveta.

- Zahvaljujući donatorima, posredstvom ove dve međunarodne organizacije, u Prihvatnom centru je oformljen radni kabinet i nabavljena oprema za obuku. Zbog jezičke barijere naš predavač se fokusirao na praktičan rad, manje na teoriju, što je svejedno dalo odlične rezultate - kaže za "Novosti" Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta u Vranju.

PROČITAJTE JOŠ - Migranti sa ulica Beograda premešteni u prihvatne centre

Zahvaljujući stečenim znanjima, polaznici kursa su izrađivali delove nameštaja i drvene predmete kojima će privremeni životni prostor biti oplemenjen i dopunjen nameštajem. Novopečeni stolari su se dobro snašli i sa zadovoljstvom zgrabili priliku koja im se pružila dok borave u Srbiji.

I u NVO "Ker internešnal" ocenjuju da je posao dobro obavljen, naglašavajući značaj zalaganja i profesionalnog odnosa zaposlenih u vranjskom Narodnom univerzitetu.

Predmeti novopečenih stolara već na zidovima

- Uspeli su da prilagode obuku posebnim okolnostima za rad u preševskom prihvatnom centru i uspešno je realizuju, a polaznicima uliju sigurnost i volju za usavršavanjem i sticanjem novih veština - navode iz ove organizacije.


INTERESOVANjE

GORDANA Dimitrijević ističe da interesovanje među azilantima u Prihvatnom centru u Preševu za ovakav vid obuke ne jenjava, tako da se planira nastavak programa koji će uslediti čim se obezbede sredstva.