KAO što je ranije najavljeno u skladu sa dogovorom predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, turska kompanija "TAI grupa" je za 260 miliona dinara kupila kraljevački "Autotransport" u stečaju.

Na taj način napravljen je značajan korak ka otvaranju turske fabrike tekstila "Taip", koja bi, prema najavama, u periodu od pet godina, trebalo da zaposli oko 2.500 ljudi, a koja će biti izgrađena upravo na lokaciji "Autotransporta", uz samu Ibarsku magistralu na ulazu u grad iz smera Čačka.

- Planirano je da fabrika počne s radom do kraja oktobra. U prvoj fazi biće zaposleno između 400 i 700 ljudi, i ovo je najveća investicija u našem gradu u minulih 30 godina. Naši sugrađani imaće priliku da se zaposle u svom gradu, a nadam se da ćemo zaustaviti trend iseljavanja mladih i da ćemo postati mesto gde će ljudi dolaziti zbog posla - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

PROČITAJTE JOŠ: Turci grade još četiri fabrike

Do otvaranja fabrike, pred lokalnom samoupravom je još mnogo posla, od izdavanja građevinskih i drugih dozvola, preko izgradnje kolektora otpadnih voda, do obezbeđivanja neophodne infrastrukture.

- Turski investitor je najavio i da će u sklopu buduće fabrike otvoriti vrtić za decu svojih radnika. To svedoči da oni neće izrabljivati radnike sa platom od 200 evra bez poreza i doprinosa, kako su to pisali pojedini mediji, već da žele da brinu o svojim zaposlenima - naglasio je Terzić, dodajući da komentari na društvenim mrežama o tome kako je jedan od uslova turskog investitora bio i izgradenja džamije u gradu na Ibru - nemaju veze sa istinom.

U Kraljevu će od septembra biti otvoreno i jedno odeljenje za školovanje modnih krojača, a u skladu sa potrebama poslodavca kraljevačka filijala Nacionalne služba za zapošljavanje organizovaće obuku i prekvalifikacije nezaposlenih sa svoje evidencije.

STIŽE I "LEONI"

NA sednici Vlade Srbije krajem prošle godine poništena je zaštita kulturno-ambijentalne sredine na zemljištu ovdašnje Poljoprivredne škole, što će omogućiti promenu urbanističkih planova i izdavanje lokacijske i građevinske dozvole nemačkoj firmi "Leoni" za izgradnju fabrike.

- U toj fabrici proizvodili bi se kablovi za automobilsku industriju, a nemački investitor takođe je zainteresovan da otvori najmanje 2.000 radnih mesta - kaže gradonačelnik Terzić.