VIŠE od 20 učenika prijavilo se za jedinstvene časove ćiriličnog krasnopisa koji su ovog vikenda održani u Osnovnoj školi "Dragomir Marković" u Kruševcu. Jedan od naših najistaknutijih kaligrafa mr Dejan Petrović iz Kragujevca đacima je pokušavao da prenese lekcije o upotrebi ćiriličnih potpisa i negovanju srpskog pisma.


- Ćirilično slovo je kao crtež i ima idealnu kompoziciju, pa je tako svaka upotreba ćirilice u tekstu zaista pravo umetničko delo - kaže mr Dejan Petrović, dodajući da za veliku autentičnost srpske ćirilice zahvalnost dugujemo i Vuku Karadžiću. - Danas koristimo takozvano bukvarsko pismo, koje se uči od prvog razreda. Nekada se, međutim, negovao lep rukopis, a danas osim što ćirilice ima manje, koristimo ga tako da je izgubilo na estetici, pa i čitljivosti.


Prva verzija ćirilice predstavlja pravo kulturno blago i oslanja se na grčko unicijalno pismo, sa elementima glagoljice. Takozvana "ustavna" slova imaju i izvestan oslonac u ruskoslovenskom kontekstu. Iako se formalno smatra da se ćirilica na ovim prostorima koristi već 12 vekova, pismo se menjalo i po broju slova i po čak suštinskim fonetičkim odlikama. Mladi se danas radije odlučuju za upotrebu latinice, prvenstveno usled njene prisutnosti u digitalnim tehnologijama i zbog tuđica u jeziku i govoru.


- Želja nam je da učenicima osnovnih, a kasnije i srednjih škola, prikažemo da je ćirilica pismo koje pre svega odslikava našu duhovnosti i jezik - kaže Dejan Lazarević, predsednik Društva "Zmaj" koje je zajedno sa Udruženjem "Sveslavica" inicirali ćiriličnu radionicu.


Najuspešniji učenici dobiće majice sa svojim potpisima i to urađenim bojom za svilu.

Mia Dimitrijević ima deset godina i trudi se da piše ćirilicom. Voli i da slika, najviše prirodu.


- Kako radovno pišem ćirilicom, ova radionica je objedinila sve ono što baš najviše volim - priča Mia, koja neguje tradiciju i pevajući u horu "Lazarice".


POTRAGA ZA TALENTIMA


U OSNOVNOJ školi "Dragomir Marković" u Kruševcu, koju pohađa blizu 1.200 učenika, trude se da animiraju decu na originalne načine.

- Pokušavamo da pronađemo talente iz različitih oblasti i ne samo kroz standardno školsko gradivo - predočava direktor škole Saša Jeftić. - Simbolično smo ovu radionicu uvrstili u deo svetosavskog programa.