TAČNO je vek i po od kada je, na inicijativu tadašnjeg okružnog načelnika Pavla Mutavdžića, u Vrnjcima 1868. godine osnovano "Fundatorsko društvo kiselo-vruće vode". Ovakvim turističkim jubilejom na području bivše Jugoslavije, može da se podiči još samo ostrvo Hvar u Hrvatskoj. Ali na vrnjačkim lekovitim izvorima krepili su se i lečili još rimski legionari. Prve zvanične analize lekovite vode urađene su 1835, i to po nalogu srpskog knjaza Miloša Obrenovića, dok era organizovanog banjskog lečenja i turizma započinje 33 godine kasnije.

Početak stvaranja moderne Vrnjačke Banje, kao destinacije zanimljive bolesnima i zdravima, bio je dug i mukotrpan. Članovi Društva otkupljivali su zemljište, kaptirali izvore, izgradili prve bazene za "banjanje", odaje za presvlačenje, uredili korito Vrnjačke reke... I već te 1868. godine, banja beleži svoj prvi, zvanični "posetilački promet" - 583 gostiju koji ostvaruju čak 16.140 noćenja.

PROČITAJTE JOŠ - Vrnjačka Banja: Rajski odmor za svačiji džep


Usledile su potom još plodonosnije turističke godine. Početkom 20. veka - 1912. na primer, u banji je boravilo 10.933 gostiju, a 1939. godine - 32.336. Po završetku Drugog svetskog rata banjski turizam ponovo oživljava, da bi 1985. dostigao vrhunac sa 186.173 gostiju i do danas neoborivim rekordom od 1.642.097 noćenja!

Danas, Vrnjačka Banja svojim posetiocima nudi smeštaj sa ukupno 10.423 kreveta. U ponudi su razne kategorije hotela, vila, apartmana, odmarališta, pansiona i soba u privatnom smeštaju.

- Prošle godine, prema zvaničnim podacima, imali smo 213.308 gostiju koji su ostvarili 692.034 noćenja. Strateški cilj je ne samo kvantitativno povećanje broja turista, već njihov duži boravak u Banji i time porast stope iskorišćenja kapaciteta - naglašava Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačke Banje.

Prema njegovim rečima, u naredne dve godine, kada se završe rekonstrukcija i izgradnja nekoliko hotela, očekuje se povećanje smeštajnih kapaciteta i to za čak 3.500 kreveta.

Žene rade na izvoru

- U toku su i rekonstrukcija, modernizacija i dogradnja čuvenog banjskog parka kao tradicionalnog motiva Vrnjačke Banje i kreativno uređenje Čajkinog brda kao centralnog prostornog imidža - dodaje Trifunović.

MANIFESTACIJE U GODINI JUBILEJA

MADA će cela 2018. biti u znaku jubileja, centralna proslava planirana je za 14. jul kad Vrnjčani slave i dan svoje opštine. U slavljeničkoj atmosferi i ove godine u Vrnjačkoj Banji, tradicionalno na Dan zaljubljenih, održaće se i manifestacija "Poljubi me" na čuvenom Mostu ljubavi, potom i "Zlatne niti", "Na Desankin dan", "Dživdžan fest"...

- Ono što privlači najviše pažnje svih turista je svakako "Vrnjački karneval" koji se ove godine održava od 15. do 22. jula. Avgust je rezervisan za muzički festival "Lavefest", "Dane Danila Bate Stojkovića" i tradicionalni Festival filmskog scenarija - kaže Ivan Trifunović.