NOVČANI poklon porodiljama povodom Dana grada u iznosu od 50.000 dinara po detetu, dobiće ove godine svaka Novosađanka koja se porodi 1. februara, utvrđeno je gradskom odlukom o finansijskoj podršci porodici sa decom. Ta novina jedna je u nizu mera pronatalitetne politike, za koju je u gradskom budžetu planiran ukupni iznos od 484,8 miliona dinara, a koji bi trebalo da bude podeljen na ukupno 17.375 korisnika.

Pročitajte još: UNICEF POZVAO GRAĐANE DA DONIRAJU NOVAC: Uz račune za ''Infostan'' stižu uplatnice za pomoć bebama

- Novčani poklon povodom Dana grada pripada majci za dete rođeno 1. februara u Novom Sadu - navedeno je u odluci usvojenoj na poslednjoj lanjskoj sednici Skupštine grada.

Taj iznos jednak je novčanom poklonu koji grad tradicionalno dodeljuje majci za dete rođeno 1. januara, dok je za prvorođenu bebu u Novoj godini predviđeno 100.000 dinara.

Pročitajte još: NOVI ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICAMA: Prvom detetu 100.000 dinara, novac porodiljama sa seoskih imanja

- Ako se u porođaju rodi dvoje i više dece, iznos novčane pomoći za prvo dete, novogodišnje novčane pomoći, novogodišnjeg poklona i novčanog poklona povodom Dana grada pripada za svako dete - precizirano je u odluci, uz napomenu da se isplaćuje jednokratno roditelju koji je ostvario to pravo.

Kada se tome doda i pomoći od 30.000 za prvo rođeno dete, kao i 100.000 dinara za trojke, ukupna ovogodišnja pomoć za novorođenčad u Novom Sadu iznosiće 65,9 miliona dinara, za ukupno 2.111 mališana.