KRUŠEVAC je uključen u četvorogodišnji program podrške pridruživanju Evropskoj uniji kroz oblast zaštite životne sredine - koji finansira Kraljevina Švedska - a jezero Ćelije, od kojeg se očekuje da vodom snabdeva oko 200.000 ljudi u čitavom Rasinskom okrugu, postalo je tema dvodnevnog seminara čiji su predavači bili stručnjaci iz daleke skandinavske zemlje.

Pročitajte još: FOTO: Zeleđeno jezero Ćelije!

Predstavnicima više ovdašnjih institucija, lokalne samouprave i JKP "Vodovod" iz Kruševca Šveđani su prenosili svoja iskustva u mobilisanju javnosti za ekološke teme, a domaćini su im "referisali" da je na lokalnom nivou već sačinjen plan za povezivanje i komunikaciju svih zainteresovanih za sprečavanje zagađenja i zaštitu pomenutog jezera.

Pročitajte još: Snabdevanje bez rizika

- Cilj ove svojevrsne radionice je bilo jačanje kapaciteta lokalne samouprave na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji, a eksperti iz Švedske su nam preneli svoja dragocena iskustva o tome kako da unapređujemo zaštitu životne sredine - kaže pomoćnica gradonačelnika Kruševca zadužena za ekologiju i održivi razvoj Olivera Drenovac, dok gostujući predavač Tomas Nilund konstatuje da su Kruševljani izradili veoma dobar plan komunikacije koji predstavlja odličnu platformu za uključivanje u akciju celokupne javnosti.

Podsetimo, Gradsko veće je ranije formiralo Projektni tim koji bi trebalo da radi na obezbeđivanju dugoročnog snabdevanja pijaćom vodom iz jezera Ćelije. Planirano je da 80 odsto lokalnih samouprava obuhvaćenih Regionalnim sistemom vodosnabdevanja bude uključeno i u integralno upravljanje akumulacijom, te da bar 70 odsto građana bude informisano o neophodnosti održivog korišćenja jezera.

Tomas Nilund i Olivera Drenovac

Očekuju se i odgovarajuće aktivnosti u opštinama Brus i Blace, odakle dve pritoke - Rasina i Blatašnica - primaju netretirane otpadne vode.

Predavanje stručnjaka iz Skandinavije

MNOGOBROJNI PARTNERI

U REALIZACIJU četvorogodišnjeg programa podrške pridruživanju EU kroz oblast zaštite životne sredine su, osim Kruševca, uključeni još Zrenjanin i Čajetina. Skandinavci ga finansiraju posredstvom tamošnje agencije Sida, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština u partnertsvu sa švedskom Asocijacijom lokalnih vlasti i regiona (SALAR). Autori projekta očekuju da lokalne samouprave, do 2020. - uz programe iz više oblasti - budu bolje pripremljene za pridruživanje EU.