ZBOG zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, paraćinskim javnim službama i u 2018. preti kolaps, s obzirom na to da od nadležne komisije Vlade Srbije ne stižu saglasnosti na brojne zahteve za zapošljavanje, a grad na Crnici je važećom Odlukom o maksimalnom broju radnika u lokalnoj samoupravi uskraćen za čak 70 mesta koja mu po Zakonu pripadaju!

Pročitajte još: Činovnici mogu da se nadaju povišici

Konkretno, među opštinama slične veličine, Paraćin ima ubedljivo najmanju administraciju u Srbiji - svega 451 radnika u javnom sektoru.

To je drastično manje ne samo od zakonom dozvoljenog broja - 570 - već i po važećoj Odluci o maksimalnom broju zaposlenih, kojom je taj broj sveden na 500. Bez obzira na realno stanje, na 347 zahteva za novo zapošljavanje, koliko su Paraćinci poslali u proteklom periodu, stiglo je samo šest odgovora...

- Još pre uvođenja zabrane kod nas nije bilo viška činovnika jer smo uvek vodili računa o racionalnom zapošljavanju i smanjivali administraciju, dok je većina drugih lokalnih samouprava u Srbiji tako zbrinjavala partijske kadrove.

Sada, međutim, višegodišnja zabrana i prirodni odliv radnika ugrožavaju osnovne funkcije opštine: od rada vrtića, preko izgradnje infrastrukure, do pružanja usluga građanima - ističe prvi čovek Paraćina Saša Paunović, precizirajući i to da je pre nekoliko dana u penziju otišao poslednji građevinski inspektor, a arhitekte odavno nema...

Pročitajte još: Novih 250 ugovora o radu


UPRAVA O TOME koliko je paraćinska administracija desetkovana, svedoči i podatak da je 2000. Opštinska uprava imala 183 zaposlena, a sada samo 92!

Umesto statističkih 11,5 zaposlenih u javnim službama na hiljadu stanovnika, koliko bi Paraćin trebalo da ima po zakonu, odnosno 9,2 koliko mu je razrezano pomenutom odlukom, lokalna samouprava grada na Crnici ima ih samo 8,3!

Umesto generalne zabrane i tokom naredne godine, saglasnost za zapošljavanje bi - smatra predsednik opštine u Paraćinu - trebalo da bude neophodna samo onima koji imaju viškove, da ne bi bili kažnjeni drugi, koji su poštovali Zakon i domaćinski se ponašali.

Saša Paunović

APEL ODBORNICIMA

POVODOM dramatičnog nedostatka radnika u javnim službama, odbornik Ivana Mirčić je na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta apelovala na kolege da prevaziđu političke razlike i pošalju jedinstvenu poruku Republici, od koje očekuje nagradu zbog racionalne politike zapošljavanja, a ne svojevrsnu kaznu.

- To što nas je premijer Ana Brnabić pohvalila, u praksi nema nikakav značaj jer je Paraćinu i dalje uskraćeno ono što mu po Zakonu pripada - smatra Ivana Mirčić.