AKO je suditi po učestalim posetama ministara i državnih sekretara, zahuktava se kampanja uoči prevremenih lokalnih izbora koji će u Negotinu - ali i Kostolcu, Mionici, Preševu i Pećincima - biti održani 24. decembra.

Među Negotincima se, tako, prvi obreo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, koji je posetio Udruženje pčelara, manifestaciju "Dani jabuke" u Karbulovu, plantažu lešnika porodice Vladejić na Kusjaku, koja pod ovom kulturom ima 18 hektara, te pimnice u Rogljevu.

S druge strane, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je bio u dve najstarije škole iz ovog dela istočne Srbije - Negotinskoj gimnaziji i OŠ "Vuk Karadžić" - a uskoro se očekuje da ponovo dođe i u ovdašnju poljoprivrednu školu "Rajko Bosnić" i govori o dualnom obrazovanju. Aktivan je bio i državni sekretar u Ministarstvu za omladinu i sport Predrag Peruničić koji je OŠ "Branko Radičević" - koja je pre dve godine konačno dobila fiskulturnu salu - doneo 60 lopti za razne sportove.

PROČITAJTE JOŠ - Negotin i Mionica: Ostavke iznudile prevremene izbore

I ostali sugrađani će dobiti poklon, ali od Ace Lukasa, koji će 12. decembra od 20 sati na centralnom gradskom trgu održati koncert - dva dana posle nastupa u Mionici...

Za kraj kampanje, 17. decembra od 17 sati u ovdašnjoj hali sportova je zakazana tribina pod nazivom "Dođite da razgovaramo o budućnosti vašeg mesta", a najavljen je dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Negotinci će, inače, 24. decembra - zasad - birati između tri liste, jer se čeka

BOJKOT POKRET slobodnih građana i Narodna stranka još ranije su najavili da će bojkotovati lokalne izbore u Srbiji, pa ih neće biti ni na izborima u Kostolcu.

proglašenje četvrte koja u zakonskom roku mora da dostavi traženu dokumentaciju. Prva na listiću će biti koalicija SNS-SPS koja i jedina ima kompletnu listu sa 45 kandidata za odbornike. Druga je lista pod imenom "DS - prim. dr Miomir Petković" sa 30, a treća Ujedinjena seljačka stranka sa 15 kandidata. Četvrta bi trebalo da bude lista grupe građana nazvana "Negotin bez korupcije", takođe sa 15 kandidata među kojima su viđeniji članovi Dveri, Dosta je bilo, DSS i Narodne radikalne stranke. Ovdašnji radikali, međutim, pozivaju na njen bojkot jer su, po svemu sudeći, propali dogovori da i oni budu na ovom spisku...

AKTIVAN Ministar Mladen Šarčević je posetio škole u Kostolcu, i Negotinu Foto GU u Požarevcu i S. M. Jovanović

Istovremeno, na lokalnim izborima u Kostolcu će učestvovati pet lista: koalicija SNS-SPS, Demokratska stranka, koalicija PUPS-SRS, GG "Iskorak" i Dveri. Lista nazvana "Aleksandar Vučić-SNS, Ivica Dačić-SPS" ima maksimalan broj, odnosno 21 kandidata, a nosilac je direktor OŠ "Jovan Cvijić" Serdžo Krstanoski.

PROČITAJTE JOŠ - Izbori za odbornike u četiri lokalne samouprave 24. decembra

I demokrate pretenduju na sva mesta u Skupštini Gradske opštine, a predvodi ih predsednik Opštinskog odbora DS Aleksandar Popov. I lista pod imenom "Milan Krkobabić, Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) - Srpska radikalna stranka (SRS), Dr Vojislav Šešelj" ima 21 ime, a na čelu je Ljubiša Živojinović. Dva kandidata manje ima GG "Iskorak", a njihovu listu nazvanu "Dr Zvonko Blagojević - Žarko Debeljački" predvodi Žarko Debeljački. Dveri ističu 16 kandidata i kao prvog među njima Milana Grubetića.

Inače, agresivne predizborne kampanje gotovo da i nema, naročito u lokalnim medijima. Najaktivniji su članovi SNS koji postavljaju ulične štandove, dele promotivni materijal i oglašavaju se na "Fejsbuku". Istovremeno, Demokratska stranka je svoj profil na ovoj društvenoj mreži poslednji put ažurirala još u martu... Nema, međutim, ni poseta stranačkih funkcionera, koje ovde očekuju tek uoči samih izbora. Izuzetak je ministar Šarčević, jer je 6. decembra bio u tehničkoj školi "Nikola Tesla" i OŠ "Jovan Cvijić"...

AKTIVAN Ministar Mladen Šarčević je posetio škole u Kostolcu, i Negotinu Foto GU u Požarevcu i S. M. Jovanović

APEL BIRAČIMA I STRANKAMA

- POZIVAM glasače, nove i stare, da se opredele za one za koje smatraju da će nastaviti razvoj Kostolca. Na političke stranke apelujem da tokom predizborne kampanje poštuju one koji nisu njihovi istomišljenici - istakao je još prilikom raspisivanja izbora predsednik Skupštine grada u Požarevcu Bojan Ilić