PRENOĆIŠTA za beskućnike u Novom Sadu otvorila su vrata ljudima bez krova nad glavom, koji u hladnim noćima nemaju gde da se sklone. Tu ih svake večeri čeka čista postelja, večera i čaj. U dva montažna objekta u neposrednoj blizini Centra za socijalni rad, mesta ima za 28 muškaraca, a u zgradi u Temerinskoj ulici 6, može da se smesti sedam žena.

U objektima namenjenim muškarcima, po rečima Tamare Stupar, sociologa u Centru za socijalni rad, trenutno su smeštena njih šestorica, dok su u onom namenjenom ženama smeštaj potražile tri žene. Sa hladnijim danima, očekuje se značajan porast broja korisnika. Prošle godine u prenoćištima se zbrinulo 36 muškaraca i pet žena.

- Svake večeri je organizovan prihvat beskućnika, koje dočekuju socijalni radnici - predočava naša sagovornica. - Obezbeđen im je smeštaj, obrok i topli napitak. Sa onima koji koriste usluge prenoćišta, vode se individualni razgovori kako bi se motivisali da probaju da reše svoj status.

Pored toga, dobijaju i informacije o svojim pravima i mogućnosti za ntegraciju u redovne životne tokove, kao i podršku da uspostave kontakt sa primarnom porodicom. Pravo na smeštaj imaju punoletne osobe, socijalno ugroženi i stambeno neobezbeđeni, bez zaposlenja i lične dokumentacije.

- Među korisnicima je najviše onih sredovečnih, od 40 do 50 godina - kaže Tamara Stupar. - U prenoćištu se ne mogu zbrinuti jedino bolesni, koji se upućuju na lečenje.

Do odlaska na počinak, novosadskim beskućnicima je na raspolaganju i Prihvatna stanica i dnevni boravak. Tu mogu da se okupaju i dobiju čistu garderobu. Svakodnevno im je obezbeđen suvi obrok i čaj, kao i usluge socijalne zaštite. Mesta ima za 12 osoba, ali ih je u zimskim mesecima i trostruko više.

PROŠIRENjE

GRADSKA uprava za socijalnu i dečju zaštitu finansira ovaj projekat, a u skladu sa mogućnostima traži se rešenje i za proširenje smeštajnih kapaciteta.