VOĐENI parolom "Da nam živi, živi rad", nekadašnji brigadiri iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Makedonije okupili su se u Beloj Crkvi, kako bi se podsetili starih vremena, ali i da bi, kao nekada, sa velikim entuzijazmom učinili još neko dobro delo. Ovogodišnji susret, koji je po peti put organizovalo belocrkvansko Udruženje akcijaša "Sava Munćan", bio je posvećen obeležavanju tri veka od osnivanja te južnobanatske varošice, pa je odlučeno da se uredi deo katoličkog groblja, na kom su sahranjeni prvi stanovnici Bele Crkve, koji su oko 1717. naselili ove krajeve.

- Tu su sahranjeni Nemci, Jevreji, Česi, Mađari i adventisti, čiji su potomci odavno otišli iz Bele Crkve, pa te humke više nema ko da održava i uređuje. Zato je bilo toliko zapušteno - objašnjava Anđelka Krstić, predsednica udruženja "Sava Munćan".

Za četiri sata vredne ruke šezdesetak iskusnih akcijaša raskrčile su sve šiblje, počupale travu i spomenike učinile vidljivim. Posle napornog, ali uspešnog rada, usledilo je druženje uz pesmu, igru i dobru zakusku.

PROČITAJTE JOŠ: Veterani traže popust

- Sva naša okupljanja, u bilo kom gradu bivše Jugoslavije, prate smeh i dobro raspoloženje. Srećni smo što smo zajedno i što možemo da evociramo uspomene - kaže Goran Iliev, iz Skoplja.

Sećaju se svi da nekada nije bilo lako, dok su kao omladinci radili teške fizičke poslove, gradeći pruge, mostove i čitave gradove.

- Bili smo mladi i nismo mnogo razmišljali kuda idemo i šta ćemo tamo da radimo. Želeli smo da se družimo, da budemo u drugom gradu - priseća se Anđelka Krstić. - Te akcije su izgrađivale karaktere ljudi, vrednovali su se društveni rad, zajedništvo, zdrav takmičarski duh.

POMOĆ KAD JE NAJTEŽE

AKCIJAŠI veterani su tu i kada treba da se pomogne ugroženom stanovništvu. Tako su se, u mnogo većem broju nego sada u Beloj Crkvi, lane okupili u Skoplju, da pomognu poplavljenim domaćinstvima. Isto to su radili i dve godine zaredom u Kraljevu, posle razornog zemljotresa, kao i u Obrenovcu, posle katastrofalnih poplava.