IZBILA je kriza u državama u gornjem toku Dunava. Kopnene granice zemalja u donjem toku su čvrsto "zatvorene", tako da je krijumčarima i teroristima preostao jedini "izlaz" da "aktivnosti" obavljaju na ovoj velikoj reci. Nisu računali na to da ih i na Dunavu, kod Banoštora, nedeleko od Novog Sada, čeka "gvozdena kapija", koju su napravili brodovi rečnih jedinica Srbije i Mađarske. Ovu kapiju nisu uspeli da prođu ni posle žestoke razmene vatre sa mornarima. Završili su u bolnici i pritvoru...

Ovakav scenario, srećom, nikada se u stvarnosti nije dogodio. Poslužio je samo za vežbu koju su održale rečne jedinice oružanih snaga Srbije i Mađarske, a koje je pratila i misija oružanih snaga Italije.

Multinacionalna vežba "Ajron ket 2017 - Gvozdeni mačak 2017", kako je objasnio poručnik fregate Dragan Spasojević, realizovana je na temu "Blokada i kontrola unutrašnjih plovnih puteva u uslovima aktuelnih izazova i pretnji bezbednosti u regionu".

- Pripadnici rečnih jedinica 1. i 2. Rečnog odreda Rečne flotile, i 1. puka za razminiranje Oružanih snaga Mađarske, a uz učešće pripadnika Ratnog vazduhoplovstva VS, realizovali su taktičku vežbu obučavanja u procedurama na blokadi i kontroli plovnog puta - objašnjava Spasojević, dok pratimo kako se mornari sa brzih gumenih čamaca ukrcavaju na brod "potencijalnih krijumčara ljudi i drugih dobara".

Pročitajte još: NEDOUMICE ZBOG POZIVA: Na vojnu vežbu svi po zakonu

Ubrzo ga stižu i višenamenski brodovi, gase požar na njemu, dok mornari pretresaju brod, ali i spasavaju dvojicu krijumčara koji su završili u Dunavu. Povređeni teroristi su evakuisani u privremenu bolnicu, pripremljenu uz obalu.

- Iz sastava naše Rečne flotile učestvovalo je oko 150 pripadnika, sa dva višenamenska, jednim desantnim i rečnim patrolnim brodom, pomoćnim brodom "Šabac", četiri gumena i aluminijumska čamca, dva pontonska "članka", rečnim plovnim pristanom i, naravno, "Kozarom".

Gosti iz Mađarske, objašnjava Spasojević, u vežbi su uzeli učešće sa 30 pripadnika, na dva rečna minolovca tipa "Neštin", iste vrste kao i naši višenamenski brodovi izrađeni u beogradskom brodogradilištu.

Krijumčari i teroristi na vežbi "nisu prošli". Iz Flotile poručuju da, ako se za to ukaže potreba, ni u stvarnosti neće proći.

Pročitajte još: "Alas" poleteo u čast Dana pobede

GOSTOPRIMSTVO

U REČNOJ flotili posebno ističu gostoprimstvo meštana, na čijim obalama održavaju vežbe. U Banoštoru i Čereviću su, kako kažu, uvek primerno dočekani, i imaju svaku pomoć lokalnih vlasti, a i stanovnika ovih sela. U gostoprimstvu, takođe, ne zaostaju ni u Futogu, a ni u Titelu, u kojem Flotila često izvodi bojeva gađanja.

SEDMA GODINA

U SARADNjI sa kolegama iz Mađarske, sedmu godinu zaredom realizujemo multinacionalnu vežbu, čime se razvija međusobno poverenje i razmenjuju dragocena iskustva u primeni taktika, tehnika i procedura - istakao je kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Flotile.