LjUBITELjI vožnje bicikla, a njih u Novom Sadu nije malo, dobiće uskoro mogućnost da svoje omiljene dvotočkaše, iz sistema gradskih bicikla "NS bajk", kojim rukovodi JKP "Parking servis" iznajme na još jednom mestu - 13. po redu. Nova stanica za iznajmljivanje bicikla gradi se na raskrnici Futoškog puta i Ulice braće Ribnikar, pored kasarne "Dr Arčibald Rajs".

Izgradnja nove "NS bajk" stanice, počela je 20. juna, a radovi bi trebalo vrlo brzo da budu gotovi, tako da će ova stanica, automatizovana kao i prethodnih 12, biti opremljena sa 14 mesta za bicikle i pokrivena video-nadzorom.

- Svake godine unapređujemo sistem izgradnjom novih stanica za iznajmljivanje, stvarajući sve bolje uslove za korišćenje bicikala kao alternativnog prevoznog sredstva - jasni su u "Parking servisu". - Koliko je prihvaćen i popularan ovaj naš sistem govori i činjenica da ga koristi približno 6.000 sugrađana.

Bicikli iz "NS bajk" sistema, inače, iznajmljuju se za 20 dinara po satu, a dnevna karta za vožnju bicikla košta 100 dinara. Izrada korisničke kartice za rentiranje bicikla je 500 dinara i to je, kako kažu u "Parking servisu", jednokratni trošak koji se plaća kada ova usluga tek počinje da se koristi.

"Parking servisu" je, inače, u interesu da afirmiše vožnju biciklima, koja doprinosi očuvanju prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu, a takođe, smanjuje i pritisak na parking mesta...

STAZE NOVI SAD, kako naglašavaju stručnjaci, u odnosu na ostale gradove izdvaja mreža sa više od 65 kilometara biciklističkih saobraćajnica, koje su izgrađene u gotovo 30 ulica Novog Sada.

- Imali smo, prošle godine, više od 20.000 iznajmljivanja bicikla, tako da je jasno koliko je ovaj naš sistem "uhvatio koren" - zadovoljni su u ovom preduzeću. - Novosađani su, inače, dobri korisnici bicikla. Nije se dešavalo da ih kradu ili značajnije oštećuju. Najčešće nestaju zvonca. Verovatno ih uzimaju kao suvenire...

"Parking servis", takođe, ove godine planira dastanice softverski umreži, pa će svaki korisnik moći da vidi koliko slobodnih bicikla ima na svakoj stanici...


LOKACIJE

BICIKLI se, inače, mogu iznajmiti na Štrandu, kod "Spensa", Železničke stanice, kod SNP, u Kampusu Novosadskog univerziteta, na Detelinari - kod "ABC centra" i u Ulici Kornelija Stankovića, u Novom naselju kod "Rodića", u Bulevaru Jovana Dučića, na Limanu - kod DZ i upravne zgrade NIS, u Petrovaradinu u Preradovićevoj ulici i na Beogradskom keju.