PIROT - Ovdašnja lokalna samouprava i Ministarstvo privrede će zajednički finansirati tri izuzetno važna projekta, ukupno vredna 81 milion dinara.

Kako objašnjava gradonačelnik mr Vladan Vasić, prvi je izrada generalnog plana od sela Mirkovci do Jabučkog ravništa, kraj turističkog centra "Babin zub" na Staroj planini i istoimenog hotela. Taj dokument zajedno rade Pirot i knjaževačka opština, što je dobar nagoveštaj da će put mnogobrojnim turistima iz ovog dela Srbije, ali i iz zapadne Bugarske uskoro biti skraćen bar za 35 kilometara. Istovremeno, pomenuta saobraćajnica će biti i najbliža veza sa istočnim krakom Koridora 10.

Podsetimo, država je još pre nekoliko godina uložila 50 miliona dinara u grubo probijanje trase budućeg puta od Mirkovaca do Jabučkog ravništa, a dužina te trase je 17 kilometara.

Gradonačelnik mr Vasić kaže da će Ministarstvo privrede sufinansirati i uređenje parkovske površine Donjeg grada, kraj srednjovekovne tvrđave Kale, znane i kao Momčilov grad. Vrednost tog projekta je oko 35 miliona dinara.

Treći projekat je uređenje dvorišta i okoline OŠ "Duško Radović", za šta je predviđeno 37 miliona dinara, a po završetku tog posla će ovaj deo grada dobiti potpuno novi izgled.

U saradnji sa pomenutim ministarstvom, Piroćanci planiraju i okončanje izgradnje takozvane Saobraćajnice 1, koja će omogućiti priključak postojeće Industrijske zone na panevropski auto-put, kao i sređivanje infrastrukture za novu industrijsku zonu "Strelište", čiju su lokaciju gradske vlasti kupile od Vojske Srbije. Ovde je potrebno obezbediti priključke na struju i kanalizaciju, te obezbediti ostalu infrastrukturu.