TRADICIONALNU privredno-turističku i kulturnu manifestaciju pod nazivom "Dani višnje", koja je u organizaciji prokupačke lokalne samouprave održana prvih dana jula, pratilo je niz aktivnosti i izložbi kako proizvođača, tako i otkupljivača.

Po rečima Miroljuba Paunovića, zamenika predsednika prokupačke opštine Miroljuba Paunovića, cilj manifestacije posvećene čuvenoj oblačinskoj višnji je ukazivanje na značaj proizvodnje na ovom području.

- Naša opština je na prvom mestu u Srbiji po proizvodnji višnje, koja je zasađena na površini od oko 2.500 hektara, pa se godišnja proizvodnja kreće oko 15.000 tona. Višnja se sa našeg područja plasira na tržište EU, poslednjih godina i u SAD, a ostvareni godišnji prihod iznosi 20 miliona evra - precizira Paunović, naglašavajući i to da je upravo oblačinska višnja brend čitave ove regije, na svim meridijanima prepoznatljiva po jedinstvenom kvalitetu, odnosno osobenim prehrambenim i tehnološkim karakteristikama.

Zbog svega toga, opština nastoji da poveća obim proizvodnih kapaciteta i stepen finalizacije prerade. Jer, trenutno se više od 90 odsto proizvodnje plasira i prerađuje izvan Prokuplja, što znači da se i značajan deo dohotka "odliva" sa ovog područja.

Inače, sajam proizvoda od višanja, meda, vina, te pekarskih proizvoda i kućne radinosti - organizovan u okviru pomenute manifestacije pod nazivom "Dani višanja" - privukao je veliku pažnju posetilaca. Uspešno su se predstavili ovdašnji pogon paraćinskog "Pionira", firma "Grin internacional" iz Nove Božurne, radionica domaćih kolača nazvana "Duda-Šana-Bina", poslastičarnice "Ćeri" i "Segafredo", uz radionicu kolača Jelene Garić i Valentine Ristić, restoran "Olimpik", Dom učenika srednjih škola, Poljoprivrednu školu "Radoš Jovanović Selja", udruženja pčelara "Jastrebac" i "Pčelica", pekaru "Pikaču"...