U OKVIRU Prihvatlišta za napuštene životinje u Šangaju uskoro će početi gradnja i pansiona gde će građani moći da ostave četvoronožne kućne ljubimce na čuvanje. Novosadsko JKP "Zoohogojena" bi do kraja juna trebalo da raspiše tender za izvođača radova, a planirano je da čitav posao vredan oko 27 miliona dinara bude završen do kraja godine.

Trenutno se, kako kaže Aleksandar Bursać, direktor ovog preduzeća, prikupljaju građevinske i druge dozvole, a i nadležne inspekcije bi trebalo da obave svoj deo posla, posle čega sledi raspisivanje tendera, što se očekuje krajem ovog meseca.

- Pansion za životinje će biti odvojen od prihvatilišta, i prostiraće se na oko 200 kvadratnih metara - kaže Bursać. - Kako je predviđeno projektom, tu će postojati i teren za istrčavanje, što će boravak u pansionu učiniti još prijatnijim.

Prema rečima našeg sagovornika, u pansionu će biti mesta 50 pasa, ali i drugih kućnih ljubimaca kada njihovi vlasnici otputuju na odmor.

- Planirano je da se u okviru pansiona obezbedi i prostor za mačke, ptice i druge kućne ljubimce, objašnjava Bursać. - Sve životinjske će biti fizički i vizuelno odvojene, što će omogućiti mir za različite korisnike privremenog smeštaja. O psima će se brinuti kvalifikovani veterinari i zoohigijeničari.

U prihvatilištu ovog preduzeća, koje je sa radom počelo pre tri godine, ima 170 boksova za pse koje su neodgovorni vlasnici ostavili na ulici, kao i paviljon za mačke. Tu je zbrinuto više od 300 napuštenih pasa.

- Problem su neodgovorni vlasnici pasa koji svoje ljubimce ostavljaju nezbrinute na ulici. - Upućeni tvrde da pojedinci svoje pse dode na novosadske ulice i iz drugih mesta u okolini, kako se oni ne bi vratili.


POVOLjNIJE CENE

CENA smeštaja u pansionu još nije određena, ali u "Zoohigijeni" tvrde da će njighova tarifa biti povoljnija od smeštaja u privatnim pansionima koji već postoje u Novom Sadu.