VRBAS - Antonio Karlović, student iz Zagreba, pobednik je 49. Festivala poezije mladih, koji je poslednje sedmice maja tradicionalno održan u Vrbasu. Karlović je postao laureat u svom trećem nastupu u finalu najstarije književne manifestacije u regionu, poznate po nekadašnjem nazivu Festival jugoslovenske poezije mladih.

Od 130 autora do 27 godina starosti, koji su na konkurs poslali cikluse od deset neobjavljenih pesama, ove godine je bilo izabrano 10 finalista iz Beograda, Zagreba, Novog Sada, Podgorice, Banjaluke, Maglaja, Bogatića, Sombora, Prigrevice i Kule.

Drugu nagradu žirija (Pero Zubac, Nebojša Devetak i Ivan Lalović) dobila je Amina Hrnčić iz Maglaja, a treću Šimon Tsubota iz Beograda. Nagradu "Stanko Simićević" za najmlađeg učesnika festivala poneo je Petar Rakočević iz Podgorice, a nagrada za najlepšu ljubavnu pesmu vrbaskih srednjoškolaca pripala je Vesni Peškanov, učenici SSŠ "4. juli".

Pet festivalskih dana bili su ispunjeni pesničkim susretima, promocijama knjiga, likovnom manifestacijom "Paleta mladih" i pozorišnom predstavom "Od raja do beznjenice" pisca i reditelja Zorana Subotičkog, o ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski. Predstavljen je pesnički portret Nebojše Devetaka i priređeno druženje pesnika povodom 50. broja časopisa za kulturu "Trag", koji izdaje Narodna biblioteka "Danilo Kiš" u Vrbasu. Promovisane su knjiga "Uspomenar 212" Milana Cacija Mihailovića, glumca Ateljea 212, i poetska zbirka "Šav" prošlogodišnjeg pobednika FPM Marka Kragovića iz Beograda. U muzičkom delu festivala nastupio je Dejan Cukić.

DRUŽENjE NAJVEĆA NAGRADA

- FPM je velika manifestacija, koja nije zaboravljena na prostoru bivše Jugoslavije. Ovde se redovno nađu dobri pesnici, ljudi koji puno čitaju i žive za poeziju. Druženje sa njima mi je možda i najveća nagrada - rekao je Antonio Karlović.