VLADAJUĆU većinu predvođenu strankom "Zajedno za Srbiju" Dušana Petrovića ozbiljno ugrožava Srpska napredna stranka, a Šapčani rasplet očekuju sa velikim nestrpljenjem. Naizgled mirna lokalna politička scena je u žižu javnosti dospela posle (ne)očekivanog "transfera" odbornika ovdašnjeg parlamenta Valentine Gavrilović - iz vlasti u opozicione klupe.

- Zbog neslaganja sa politikom koju vodi lokalna samouprava, obaveštavam vas da napuštam odborničku grupu pod nazivom "Pobeda za Šabac", koja je koalicioni partner ZZS, i postajem deo odborničke grupe SNS. Šabac mora da se razvija brže, a Srpska napredna stranka je jedini garant tog razvoja - napisala je Valentina Gavrilović u obraćanju predsedniku Skupštine grada, gradonačelniku i medijima.

Istovremeno, oglasili su se i naprednjaci, pa je tokom njihove konferencije za novinare saopšteno da je Gradski odbor dobio još jednog poverenika. Pored aktuelnog dr Aleksandra Pajića, ovu dužnost ubuduće će obavljati i dr Boban Birmančević koji nije propustio priliku da najavi promenu - naglasivši da će "politika obmana i laži" biti brzo okončana.

- Trenutni nosioci vlasti već predugo sabotiraju građane Šapca. Na prošlim lokalnim izborima, na koje su izašli u dve kolone, uveravali su svoje birače da će formirati vlast sa SNS. Ali na predsedničkim izborima, ti isti birači su im pokazali šta misle o njihovim podmetanjima. Jer Vuk Jeremić je kao njihov kandidat upravo u našem gradu doživeo žestok poraz - naglasio je dr Birmančević.

U utorak je usledila i brza reakcija iz stranke "Zajedno za Srbiju", odakle su naprednjacima - u pomalo nervoznom tonu - poručili da će "proći isto onako kako su i pre prolazili". Kažu, već pet godina lokalna opozicija predvođena SNS se bavi isključivo pokušajem da - kupujući i otimajući odbornike - "skrši izbornu volju"...

- Povodom različitih izjava opozicije u Šapcu, saopštavamo da je parlamentarna većina stabilna. Mi imamo mandat da stvorimo uslove kako bi ljudi zarađivali više, da građani realno odlučuju o najvažnijim životnim pitanjima, da se kao zajednica borimo protiv tabloidizacije i pretvaranja života u rijaliti - navedeno je u saopštenju ZZS.

Inače, sednica Skupštine grada bi, kako se saznaje, trebalo da bude održana tokom juna, ali niko ne može da pretpostavi da li će tada, eventualno, biti obelodanjena nova većina, niti koji scenario smišljaju naprednjaci.


PRVI "PRELETAČEVIĆI"

ODBORNICI u Šapcu nisu bili imuni ni na promenu "boja", posebno tokom prošlog mandata, pa se tako, u jednom trenutku, čitava lokalna vladajuća garnitura - koja lokalnu samoupravu predvodi još od 2000. - sastojala isključivo od "preletača".

U novom sazivu, doskoro, nije bilo ni govora o promeni strana, jer su, zbog iskustava posle 2012. sve političke grupacije dobro pazile koga će staviti na listu.