Čipka od tvrdog kozjeg sira

S. KOSTIĆ

26. 05. 2017. u 12:39

Ljiljana Paušić Mojić, iz sela Jazak, pod obroncima Fruške gore pravi tradicionalni specijalitet. Stado koza rase alpina hrani se isključivo čistom travom sa netaknutih okolnih pašnjaka

Чипка од тврдог козјег сира

Polutvrdi sir spreman za pakovanje / Ljiljana Paušić Mojić nadgleda proces zrenja / Foto S. K.

RAZMIŠLjAJUĆI kolika će biti suprugova i njena penzija, Ljiljana Paušić Mojić, pravnik po struci, došla je na ideju pre četiri godine da na padinama Fruške gore, u selu Jazak, počne proizvodnju kozjeg sira. Kao početnik u ovom poslu, počela je da čita i istražuje, sve dok nije savladala tajne proizvodnje.

Za kratko vreme uspela je da napravi tradicionalne sireve za koje je već dobila dve zlatne medalje na nedavno završenom 84. Novosadskom sajmu poljoprivrede. Kako Ljiljana kaže u razgovoru za "Novosti", insistira na manjim količinama i vrhunskom kvalitetu.

Novosađanka koju je put sasvim slučajno doveo u Jazak, nedaleko od banje Vrdnik, odlučila se za uzgoj koza rase alpina. Na farmi u Maloj Remeti, mleko vešto prerađuje u delikates jer stoku hrani isključivo nezagađenom travom sa obližnjih pašnjaka.

- Ova vrsta koza daje veliku količinu mleka odličnog kvaliteta. Nisu preterano zahtevne, a i imam sve uslove za njihovo držanje. Od tog mleka proizvodim pet vrsta sireva: meki sir sa raznim dodacima, kao što su lekovito i začinsko bilje, mladi kozji sir, zreli sir, zreli kozji u hrastovini i polutvrdi kozji koji se još popularno naziva i čipka - priča naša sagovornica. U ovom poslu pomažu mi Stanka Nešković i Lela Vranješ, a sir pravimo u moderno opremljenom prostoru.

Kozji sir tražen je kod nas, ali i u svetu, ali ga ima u ograničenim količinama. Zahtevi su da higijena procesa bude besprekorna, jer sir tako duže traje i nema neprijatan miris koji najčešće odbija potrošače.

Ljiljana kaže da stalno eksperimentiše, dodajući u sireve brusnicu, lavandu, maslinovo ulje... Ali i kupci mogu da kreiraju ukus po svojoj želji.

- Zato smo otvorili i malu degustacionu salu za dvadesetak ljudi. Prvo se počinje sa blažim sirevima, a nastavlja sa jačim i aromatičnijim. Pored sireva, naše goste poslužimo i fruškogorskim vinima koja doprinose gastronomskom užitku.


PRODAJA

LjILjANA napominje da u njenim sirevima uživaju gosti u brojnim restoranima u Beogradu i Novom Sadu, ali i da mogu da se kupe putem interneta, ili na porodičnom imanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

suncica

26.05.2017. 18:32

Bravo ! Ovakve projekte treba podrzati, finansijski i na sve druge nacine. Bilo bi divno da se, osim preko interneta i na porodicnom imanju, pomenuti sirevi mogu kupiti i u nekom od malooprodajnih objekata u Beogradu i drugim gradovima/mestima.

suncica

26.05.2017. 18:35

Naknadno sam videla da se moze kupiti u Beogradu. to cu uraditi sto pre. Puno pozdrava proizvodjacima. Zelim im srecan i uspesan rad.