NOVI SAD - Pošto je program temeljne obnove objekata gornje i donje tvrđave sa Podgrađem dobio "zeleno svetlo" na prekjučerašnjoj sednici Skupštine grada Novog Sada, rekonstrukcija fasada mogla bi da počne već u maju ili junu.

Zahvaljujući podršci Vlade Srbije za sprovođenje planiranih aktivnosti do 2021. godine, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, u ovogodišnjem gradskom budžetu je za obnovu fasada Tvrđave i Podgrađa obezbeđeno 100 miliona dinara. Takođe, stvoreni su neophodni uslovi da Ministarstvo kulture i informisanja odredi da obnovu predvodi novosadski Zavod za zaštitu spomenika kulture (ZZSK).

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić podsetio je da fasade tog izuzetno vrednog kompleksa nisu obnavljane više od pola veka.

Direktor ZZSK Siniša Jokić ističe da će, u okviru radova koji bi trebalo da krenu nakon sprovođenja postupka javne nabavke, u Novom Sadu do 2021. godine biti obnovljeno ukupno 45 uličnih fasada koje su u veoma lošem stanju.

- Ukoliko sve bude išlo po planu, ovu totalnu rekonstrukciju fasada u Petrovaradinu, koja će biti obavljena pod nadzorom našeg zavoda, moglo bi da počnemo već u maju ili junu. Taj izuzetno zahtevan i obiman posao očekujemo da završimo tokom ove i početkom sledeće godine.

Jokić je dodao da posle obnove Petrovaradinske tvrđave i Podgrađa, u okviru projekta "Novi Sad EPK 2021", prelazi se na uređivanje fasada zgrada u starom jezgru Novog Sada.

Odbornici Skupštine grada su podržali program mera tehničke zaštite objekata Tvrđave i Podgrađa, ali je ukazano na to, da bi trebalo težiti ostvarivanju dugoročnog rešenja kada je reč o Petrovaradinskoj tvrđavi.

- Dobijanje prestižne titule EPK, prilika je da se tvrđava stavi pod zaštitu Uneska - smatra Lazar Kanjerić, odbornik SRS.

Počinju pripreme za rekonstrukciju fasada,foto D.Dozet

Da bi se to postiglo, kako je dodao, jedan od uslova jeste i izmeštanje saobraćaja iz tog dela Petrovaradina, što podrazumeva izgradnju još jednog mosta preko Dunava, na postojećim stubovima bivšeg mosta Franca Jozefa.

BEOGRADSKA-NAJVEĆE GRADILIŠTE

NAJVIŠE objekata u Petrovaradinu, ukupno 14, biće rekonstruisano u Beogradskoj ulici. U ovoj prvoj fazi planirani su konzervatorsko-restauratorski i građevinsko-zanatski radovi i na po dva objekta u ulicama Lisinskog i Štrosmajerovoj i na Trgu vladike Nikolaja, kao i na jednom u Ulici prote Mihaldžića.