OSAM majstora mesarskog zanata, članova Udruženja "Kobasicijada" u Turiji, napravilo je prošle sedmice kobasicu od 2.033 metra, a pre četiri godine, za četiri metra kraća kobasica, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda, i tamo ostala, ali bi već iduće godine kobasica, u dužini od 2.034 metra mogla da bude proizvedena - u fabrici!

Kako je najavio predsednik Opštine Srbobran Neško Čestić, koji je presecanjem džinovske kobasice otvorio ovogodišnju "Kobasicijadu", u toku su ozbiljni pregovori sa nemačkim investitorom, zainteresovanim da u Turiji izgradi industrijski pogon za proizvodnju ovog čuvenog specijaliteta.

- Cilj je da otvaranjem ovog pogona uposlimo naša poljoprivredna domaćinstva i napravimo mrežu kooperanata, koja će obezbediti mnogim našim sugrađanima da pristojno žive. U ovom projektu najvažnije je da se stvori šansa da uzgajivači svinja u Turiji, Nadalju i Srbobranu, koji to rade već decenijama, svinje prodaju novoj fabrici, a mi da dobijemo proizvod od domaćeg mesa, na kakav smo navikli - rekao je Čestić.

Kobasica od preko dva kilometra proteklog vikenda, na 33. "Kobasicijadi", planula je za samo tri sata, a prodavala se na metar, za 500 dinara. Miroslav Medurić Čika, alfa i omega "Kobasicijade", njen osnivač i predsednik, pozdravlja ideju za pokretanje fabrike kobasice u Turiji, jer bi, kako navodi, ljudi tokom cele godine mogli da kupuju proizvod koji je proslavio ovo selo.

Podršku "Kobasicijadi" da brendira svoj proizvod pružili su organizatori Festivala kobasice u Bekeščabi u Mađarskoj, sajma "S klobasicom u EU" u istarskoj opštini Sveti Petar u Šumi, "Samoborske salamijade" u Hrvatskoj i "Salamijade" u Sevnici (u Sloveniji), rodnom mestu prve dame Amerike, Melanije Tramp.

Načelnik Opštine Sveti Petar u Šumi dr Mario Bratulić i dr Dubravko Viduč iz Samobora, predsednik Udruženja salamara i kobasičara srednje i istočne Evrope, koji su prisustvovali ovogodišnjoj "Kobasicijadi", ukazali su na partnerski potencijal turinske svetkovine i značaj udruživanja srodnih manifestacija.

- Da bi se konkurisalo kod evropskih fondova za razvoj, neophodno je nastupiti sa zajedničkim projektom, s tim, što je veoma važno da jedinstveno nastupe manifestacije iz zemalja EU, ali i srodna manifestacija iz zemalja u pridruživanju - kazao je dr Viduč.

VITEZ KOBASICE

UZ poziv Turincima da u martu prisustvuju sajmu "S klobasicom u EU", dr Bratulić je saopštio da će Miroslavu Meduriću na ovoj manifestaciji pripasti izuzetna čast, jer će biti promovisan u "viteza kobasice".

PODRŠKA VLADE SRBIJE

NAČELNIK Južnobačkog okruga Milan Novaković, koji je takođe bio gost ovogodišnje "Kobasicijade", izjavio je da će država podsticajnim merama pomoći da Turija dobije fabriku kobasice.

- Vlada Srbije omogućila bi povraćaj od 45 do 50 odsto investicije, a Ministarstvo privrede je za prerađivačke kapacitete predvidelo jeftine kredite i bespovratna sredstva - predočio je Novaković.