I TE kako ima razloga da u Luci Novi Sad budu zadovoljni poslovnim rezultatima u minuloj godini, budući da su pretovarili više od 1,18 miliona tona robe, što je rekord u više od tri decenije postojanja i rada danas državnog preduzeća.

Kada se tome dodaju i prihodi ostvareni od izdavanja u zakup skladišnog prostora, nije teško zaključiti da je protekla godina za ovu međunarodnu rečnu luku na Dunavu bila više nego uspešna.

- Odlični rezultati su plod zajedničkog rada zaposlenih i menadžmenta. Mi se ponašamo domaćinski i radimo bez zadrške, u punom obimu - ističe prof. dr Aleksandar Milovančev, generalni direktor preduzeća u protekle tri i po godine.

O kakvom je poslovnom uspehu reč, potvrđuje i podatak da je u delu međunarodne morske luke u Baru, kojim gazduje crnogorska država, za deset lanjskih meseci pretovareno tek nešto više od 990.000 tona robe.

Novosadska luka je svoj mesečni rekord ostvarila prošlog marta, kada je pretovareno bezmalo 165.000 tona.

- I u novoj godini planiramo blagi rast obima posla i investicija, ali u tome bi moglo da nas malo ograniči najavljeni postupak vlasničke transformacije. Namera da Luka bude privatizovana je objavljena, ali još nije raspisan tender - ističe Milovančev, napominjući da su se već javile firme zainteresovane da uđu u vlasništvo nad lukom.

AKVATORIJ LUKA poseduje akvatorij od šest hektara, dubine četiri do deset metara. Na keju, dugom 800 metara, moguć je jednovremeni privez pet plovila. Raspolaže i sa 44.000 kvadrata zatvorenog i 100.000 otvorenog skladišnog prostora javnih i carinskih skladišta. Luka skladišti domaću i stranu robu, namenjenu izvozu i uvozu.

Kao osnovni razlog, zbog kog je potrebna privatizacija LNS, u javnosti se navodi da je Srbija u procesu pristupanja EU, a da ne postoji nijedna luka na Dunavu, koja je u državnom vlasništvu.

- Vlasnik Luke Novi Sad je Republika Srbija (99,38 odsto) i mi u tom smislu sprovodimo ono što nalože Vlada i nadležni organi. Imamo puno poverenje u državne institucije i očekujemo da će se sve u vezi sa privatizacijom završiti onako kako je najbolje za radnike, Luku i državu - poručuje naš sagovornik.

U drugoj polovini protekle godine Državna revizorska institucija obavila je kontrolu u Luci Novi Sad i ustanovila da je poslovanje, generalno gledajući, usklađeno sa zakonom. Uočeni su, ipak, određeni nedostaci, koji će biti otklonjeni u zadatom roku od 90 dana.

DOPUNSKI PRIHODI

UZ pretovaranje robe i skladištenje, Luka Novi Sad ima i dopunske prihode, jer ostvaruje dugogodišnju saradnju sa Republičkom upravom carina i trgovinskom kućom "Univereksport", a odnedavno i sa kompanijom "Lir". Luka je američkom proizvođaču komponenata u auto-industriji iznajmila prostor za obuku 600 radnika.