ŠABAC - U naselju Kasarske livade, na četiri kilometra od centra grada, prema selima Bogosavac i Radovašnica, episkop šabački Lavrentije (Trifunović) podiže zadužbinu koju je posvetio Svetom Savi, kao prvi manastir u SPC posvećen ovom srpskom svetitelju, duhovniku i prvoučitelju.

U kompleksu koji će se prostirati na čak 12 hektara neimari su već podigli crkvu, bogomolja je dobila i krst, pa će do Savindana dobiti i fasadu, i potpuno uređenu okolinu. Ranije su podignuta dva zdanja za boravak episkopa i posluge, iskopan je bunar, uređene su parcele...

- Ovo će biti pridvorni manastir, u kojem će vladika živeti i iz kojeg će odlazi u sedište eparhije, u Šabac, radi administrativnih i drugih obaveza - kaže protođakon dr Ljubomir Ranković, dok arhijerejski zamenik protojerej-stavrofor Mirko Vilotić napominje da će ovo biti i duhovno-sportsko-rekreacioni centar, sa smeštajnim kapacitetima, igralištima, bazenima, amfiteatrima.

Vladika Lavrentije je, inače, zemljište koje je od davnina ostavljeno ovdašnjim episkopima na korišćenje, za popravljanje standarda života, darovao mladosti ovog kraja, ali i njihovim vršnjacima iz svih krajeva Srbije, te rasejanja, gde je ovaj arhijerej službovao: od Londona do Sidneja, duže od četvrt veka.

Episkop Lavrentije (u sredini) sa saradnicima